Anthony Joshua tillbaka på boxningstronen

Uppdaterad
Publicerad

Britten Anthony Joshua är tillbaka på boxningstronen.

Under lördagskvällen tog han revansch på mexikanen Andy Ruiz Jr vid en gala i Saudiarabien.

Joshua vann en överlägsen poängseger och återtog sina fyra världsmästarbälten.

Tungviktarna möttes i somras och den gången vann Ruiz Jr sensationellt på knockout i sjunde ronden efter att båda boxarna varit nere på backen. Han tog då över Joshuas fyra världsmästarbälten (WBA, IBF, WBO och IBO).

Den här gången var Joshua desto mer försiktig, rörde sig runt i ringen och använde sin långa jabb för att plocka poäng.

Det var ingen sprakande match, men redan i första ronden spräckte han ena ögonbrynet på Ruiz Jr som började blöda. I rond sex träffade han mexikanen med en fin vänsterkrok.

Engelsmannen vann rond för rond och tog en allt större ledning. Till sist var mästaren tvungen att knocka Joshua och manade sin motståndare att möta honom i slagväxlingar, men britten spelade säkert och matchen gick tiden ut.

Ruiz Jr gick sedan ut och förklarade förlusten med att han firat för hårt sedan senaste segern. I tre månader närmare bestämt.

”Ödmjuk oavsett resultat”

Joshua vann ett enhälligt domslut med siffrorna 118-110, 118-110 och 119-109. Det började regna konfetti i den specialbyggda arenan i Saudiarabien, och han är nu tvåfaldig världsmästare i tungvikt.

– Jag är ingen man som brukar komma med ursäkter utan jag tog min förlust och studsade tillbaka. Jag är van vid att knocka mina motståndare, men senast blev jag själv svårt träffad när jag låg på för hårt efter att ha träffat honom först, säger Joshua i segerintervjun.

– Jag vill vara ödmjuk oavsett om jag vinner eller förlorar.

Andy Ruiz Jr sade direkt att det nu står 1-1 boxarna emellan och att det behövs en tredje fajt.

– Vem vill se en tredje fajt?! Det här var hans kväll och jag förberedde mig inte som jag borde ha gjort. Jag gick upp för mycket i vikt och han boxade ut mig, men om vi möts en tredje gång kommer jag att vara i mitt livs form, säger han.

– Jag jagade honom lite för mycket, tvekade en del och hade svårt att slå mina kombinationer. Men jag vet att jag kommer att göra bättre ifrån mig nästa gång.

Uppges tjäna 820 miljoner

Anthony Joshua uppges ha tjänat omkring 820 miljoner kronor på matchen. Hans promotor Eddie Hearn ville inte diskutera vad som väntar här näst för storstjärnan.

– De enda planerna nu är att fira den här mannen. Han är ansvarig för tillväxten av brittisk boxning. Han har gett allt för den här sporten: OS-guld, världsmästare efter bara 16 matcher, han enade titlarna. Och nu är han tvåfaldig världsmästare i tungvikt, säger Hearn och fortsätter:

– Alla hånade honom och han var tvungen att komma tillbaka från förödmjukelse, så nu är det dags att han får den respekt han förtjänar. Joshua är kungen igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.