Anthony Joshua: ”Ska slå Usyk och visa att jag är en legendar”

Uppdaterad
Publicerad

I höstas förlorade tungviktsboxaren Anthony Joshua alla sina världsmästarbälten.

Den 20 augusti får han chans till revansch mot mästaren Oleksandr Usyk.

– När jag besegrar honom kommer jag att få den respekt jag förtjänar, säger britten.

Det var i september i fjol som Joshua förlorade sina tre VM-titlar på hemmaplan i London inför 67 000 åskådare på Tottenham Hotspur Stadium. Ukrainaren Oleksandr Usyk vann ett enhälligt domslut och blev boxningens nya tungviktskung.

En klausul i kontraktet gav Joshua rätten till en returmatch, och trots att många avrådde honom står det nu klart att de möts igen i ett stort returmöte den 20 augusti i Jeddah i Saudiarabien.

Då är Joshua (24-2, 22 KO) ute efter revansch mot den obesegrade Usyk (19-0, 13 KO).

”En sann boxningslegendar”

– Jag kommer att justera mina misstag från första matchen och bli mästare igen. Jag tycker att det är en fullt möjlig uppgift, säger Joshua, som även bytt tränare efter förlusten i fjol.

– Jag känner att när jag besegrar Usyk kommer jag att få den respekt jag förtjänar och jag kommer att ses på som en sann boxningslegendar.

ARKIV: Anthony Joshua förlorade sina VM-titlar i tungvikt (26 september 2021)

”Ingen bra situation i Ukraina”

På en presskonferens i Jeddah stod de båda boxarna öga mot öga igen för första gången sedan förra året. Förutom prat om det rent sportsliga innehöll pressträffen en hel del hyllningar till värdlandet, men desto mindre diskussioner om den allvarliga situationen för mänskliga rättigheter i Saudiarabien som varit föremål för omfattande internationell kritik.

Oleksandr Usyk fick i mars tillstånd att lämna sitt hemland Ukraina för att börja träna inför mötet med Joshua. Han sade inte mycket på pressträffen om det pågående kriget, men konstaterade att han fajtas för hela Ukraina.

– Situationen är inte den bästa hemma i Ukraina för tillfället. Men allt jag vill göra just nu är att träna hårt fram till matchen och det tänker jag göra, säger han.

MER BOXNING: Här avgör Badou Jack – på bara 46 sekunder (22 maj 2022)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.