Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Adam Chartoi och Agnes Alexiusson har tävlar för Sverige i OS. Foto: Bildbyrån

Svenska beskedet efter avstängningen: ”Boxarna får tävla”

Publicerad

Internationella boxningsförbundet, Iba, har stängt av Sverige.

Men det ska inte hindra svenska boxare från att OS-kvala.

– Boxarna kommer kunna tävla som vanligt, säger Susanne Kärrlander, ordförande i Svenska boxningsförbundet.

Det råder en oviss situation inom boxningsvärlden. Tidigare under våren startades ett utbrytarförbund, World Boxing, för att rädda kvar boxningen på OS-programmet.

Sveriges samröre med det nya förbundet har fått Internationella boxningsförbundet, Iba, att agera. Tidigare i veckan stängdes Sverige och flera andra nationer av, då Iba ansåg att nationerna brutit mot organisationens regler.

– Våra boxare får fortfarande tävla. Det är förbundet som är avstängt, säger Susanne Kärrlander, ordförande för Svenska boxningsförbundet.

Iba eller World Boxing: ”Två läger”

Vad betyder det här konkret?

– Sveriges nationalsång får spelas där våra boxare deltar. Man får tävla under svensk flagg men man får inte använda sig av Svenska boxningsförbundets logo eller dräkter någonstans. Vårt märke får inte synas.

– Det här ska inte beröra boxarna eller tränarna, vilket är bra.

Vill ni vara med i Iba eller röra er mer mot World Boxing?

– Det är en jättesvår fråga. Det finns två läger i det här. Då får man jobba utifrån det. Vår roll är att presentera all fakta, för att man ska kunna förberedas för vart man ska gå i framtiden. Men man kan ju tänka sig att man vill tillhöra det förbund som har OS-status, och just nu är det inget förbund som har det.

”Kommer inte bli någon katastrof”

Trots avstängningen kommer alltså svenska boxare kunna kvala till OS, genom European Games (som arrangeras av Internationella olympiska kommittén). Men Kärrlander medger att konflikten mellan förbunden måste lösas.

– Det är naturligtvis jätterörigt. Så är det ju. Det dyker upp nya avstängningar hela tiden, men jag är hoppfull. Jag tror inte boxarna ska känna sig oroliga. Vi kommer ha mycket jobb. Men jag ser inte att det kommer bli någon slags katastrof framöver, det kommer bli det ena eller det andra förbundet, säger hon.

KLIPP: 60 sekunder – Konflikten som skakar boxningsvärlden

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
60 sekunder – Konflikten som skakar boxningsvärlden

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.