Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Amanda Serrano om svåra beslutet: ”Det gör ont”. Foto: TT

Boxaren Amanda Serrano om svåra beslutet: ”Vi behöver mer jämställdhet”

Uppdaterad
Publicerad

Amanda Serrano tar täten i frågan om jämställdhet inom boxningen.

Det har precis kostat henne ett världsmästarbälte.

– Det var definitivt inget enkelt beslut att ta, säger hon.

Puertoricanskan är en av boxningens största stjärnor och har kämpat för att damerna ska boxas tolv ronder á tre minuter precis som männen, i stället för tio ronder á två minuter som varit norm för kvinnor.

I titelmatchen mot tyskan Nina Meinke den 2 mars har hon lyckats driva igenom förslaget – men blir samtidigt av med en av sina fyra VM-titlar i fjädervikt.

Organisationen WBC är emot att damerna ska använda herrarnas format, och tvingade Serrano att välja mellan den modellen och mästarbältet.

– Att behöva lämna i från sig något som man älskar och har jobbat så hårt för, det gör ont, men om man tror på något måste man våga ta ställning. Vi behöver mer jämställdhet. Alla andra organisationer backar mig till 100 procent så jag hoppas att även WBC kommer att ändra sig en vacker dag, säger Serrano, som fortfarande har kvar sina bälten hos IBF, WBA och WBO.

Har 30 segrar på knock

Amanda Serrano har ett matchfacit på 46 segrar (varav 30 på knock), två förluster och en oavgjord. I april 2022 gick hon det som har beskrivits som ”tidernas största dammatch” när hon föll på poäng mot irländskan Katie Taylor i ett utsålt Madison Square Garden i New York.

Hennes kommande motståndare Nina Meinke har 18-3 i matchfacit.

– Jag har all respekt för Amanda och hennes kamp för jämställdhet inom boxningen. Det är precis det här vi behöver, inte bara massa snack. Jag är väldigt stolt att vara en del av det här och för mig var det aldrig någon tvekan att ställa upp, säger hon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Svenska Patricia Berghult välkomnar förslaget: ”Skulle göra enormt mycket”. Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.