Boxningsoraklet Olof Johansson (vänster) och Sveriges Anna Laurell Nash (i rött) under OS i Rio 2016. Foto: Bildbyrån

Boxning riskerar OS-platsen: ”Man blir ledsen”

Uppdaterad
Publicerad

Boxningen riskerar att kastas ut från OS-programmet i Tokyo 2020.
Det internationella boxningsförbundet Aiba har nämligen bara en kandidat till den vakanta ordförandeposten: Gafur Rachimov som uppges ha en ledande ställning i Uzbekistans kriminella värld.
– Jag hoppas att det här kan reda ut sig, men det första som måste göras är att få bort den här mannen, säger boxningsoraklet Olof Johansson till SVT Sport.

Boxningen har funnits med på OS-programmet sedan 1904 och har länge ansetts ha en självklart plats.

Men nu riskerar sporten att slängas ut inför spelen i Tokyo om två år, skriver sajten insidethegames.biz.

Internationella olympiska kommitténs ordförande Thomas Bach uttryckte redan i februari en ”extrem oro” kring de styrande personerna i Aiba och hanteringen av till exempel finanser, domare och antidopningsarbete.

Bach hotade då med att boxningen kunde uteslutas om Aiba inte visade förbättringar.

Boxningsförbundet har nu presenterat en enda kandidat till den vakanta ordförandeposten. Det är den kontroversielle Gafur Rachimov – just nu tillförordnad ordförande – som av USA:s finansdepartement beskrivs som en ”ledande person i Uzbekistans kriminella värld och heroinhandel”.

”Man blir ledsen”

Boxningsoraklet Olof Johansson, som följt sporten i 60 år, tar allvarligt på uppgifterna.

– Man blir ledsen när man hör det. Det här kan bli en jobbig sits. Ärligt talat tror jag att det ska väldigt mycket till innan de tar bort boxningen från OS-programmet, men det här kan vara allvarligt, säger han till SVT Sport.

Johansson berättar att boxningens vara eller icke-vara på OS har diskuterats de senaste 10-15 åren. Aiba hade en president fram till förra året, CK Wu från Taiwan, som blev avsatt efter allvarliga anklagelser om finansiell vanskötsel.

– Då låg boxningen på fallrepen, men jag trodde att den värsta stormen var över. Man har ju hört det senaste året att om amatörerna inte får ordning på styret skulle de ligga löst till. Att då komma dragandes med den här figuren...

Olof Johansson skrattar till.

– Ja, man undrar hur många självmål man får göra här i världen alltså.

”En skarp varning”

– Jag tror nog att det här reder ut sig, men det här är en mycket skarp varning till boxningen att de nu måste skärpa sig. De begriper väl för sjutton att de måste ha vettigt folk. Att det bara fanns en kandidat låter väldigt konstigt, säger Johansson till SVT Sport.

Den andra kandidaten, Kazakstans Serik Konakbajev, missade med några timmars marginal att få fram tillräckligt många stödbrev (20) från de nationella boxningsförbunden.

IOK kommer att diskutera situationen under en två dagar lång konferens i Buenos Aires med start i dag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer