Claressa Shields (vänster) innehar IBF- och WBA-bältet i mellanvikt (72,5 kilo) medan Christina Hammer (höger) har WBC- och WBO-bältet. Foto: TT

Mästarna gör upp i historisk fajt

Uppdaterad
Publicerad

Två av världens främsta boxare möts i Atlantic City, USA, den 17 november.

Obesegrade världsmästarna Christina Hammer, 28, och Claressa Shields, 23, gör då upp om samtliga mästarbälten i mellanvikt.

– Jag vill att damboxningen ska nå nya höjder och det här är tidernas största fajt, säger amerikanskan Shields.

Den dubbla OS-guldmedaljören Claressa Shields blev proffs i slutet av 2016 och har snabbt blivit ett av sportens största affischnamn.

Efter att ha vunnit sina sex första matcher, varav två på knock, står hon nu på tröskeln till att skriva historia.

När hon den 17 november möter en annan obesegrad världsmästare, tyskan Christina Hammer, blir vinnaren den sjätte boxaren i historien att samtidigt hålla samtliga fyra världsmästarbälten. Bara Cecilia Braekhus, Terence Crawford, Jermain Taylor, Oleksandr Usyk och Bernard Hopkins har tidigare lyckats med bedriften.

Shields innehar IBF- och WBA-bältet i mellanvikt (72,5 kilo) medan Hammer har WBC- och WBO-bältet.

Tyskan har haft en klart längre proffskarriär med sina 23 segrar, varav tio på knock, sedan debuten 2009. Hon har varit världsmästare i åtta års tid.

– Jag vill vara en del av den största matchen i damboxningens historia och jag vill vara den odiskutabla världsmästaren i mellanvikt. Den enda som står mellan mig och det målet är Christina Hammer, säger Shields.

Hammer, som bara har förlorat ett fåtal ronder under sin snart tioåriga proffskarriär, svarar:

– Det kommer att bli väldigt tydligt att jag är den bästa mellanviktaren i världen. Jag är extremt motiverad inför den här matchen, säger 28-åringen.

Svenska boxningsfans kanske mest känner till Christina Hammer eftersom hon har besegrat Maria Lindberg två gånger och Mikaela Laurén en gång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.