Cecilia Braekhus under och efter förlustmatchen mot Jessica McCaskill i augusti. Foto: TT

Braekhus: ”Jag var utsliten både fysiskt och mentalt”

Uppdaterad
Publicerad

Förra månaden förlorade Cecilia Braekhus, 38, sin första boxningsmatch i karriären.

Nu berättar norskan vad som gick fel inför fajten.

– Jag hade varit ensam i bergen så länge och bara tränat och tränat så jag var helt utsliten både fysiskt och mentalt, säger hon till VG.

Det var för en knapp månad sedan som Braekhus efter 13 år som proffs och 36 raka segrar åkte på sin första förlust.

Efter tio tuffa ronder mot amerikanskan Jessica McCaskill förlorade Braekhus på poäng och blev av med sina fem världsmästarbälten. Det spekulerades då kring huruvida ”The First Lady of Boxing” hade gjort sin sista match.

Nu är hon tillbaka hemma i Oslo och funderar över sitt nästa drag. I en intervju med norska VG berättar hon om sina tankar kring framtiden.

”Mer än bara en boxare”

VG: Har du beslutat dig för om du ska lägga av?

– Jag har inte tagit det beslutet till 100 procent.

– Personer omkring mig har inte tillåtit mig att vara nere utan de har påmint mig om att jag är så mycket mer än bara en boxare.

Har fått flera erbjudanden

Braekhus berättar att hon rent kontraktsmässigt har rätt till ett returmöte med McCaskill.

– Jag kommer att hitta en väg framåt. Jag har fått erbjudanden om olika jobb och framträdanden, men först måste jag ta ett beslut kring en returmatch mot McCaskill, säger hon.

Skulle norskan vinna en sådan fajt hoppas många få se henne möta Irlands Katie Taylor, en annan av världens främsta boxare. Taylor vann bland annat ett OS-guld och fem VM-guld som amatör och är nu obesegrad som proffs med 16 raka segrar och har alla de stora VM-bältena i sin ägo.

Fajten sköts upp

Men vad var det egentligen som gick fel inför mötet med McCaskill?

Matchen skulle från början ha ägt rum i april och Braekhus reste till USA redan i februari för att börja sitt träningsläger. Sedan ställdes matchen in på grund av coronapandemin och efter totalt sju månaders träning kände sig Braekhus utsliten.

– Det var en väldigt speciell uppladdning. Efter att ha analyserat mina symptom och diskuterat detta med experter är svaret att jag ”peakade” formen för tidigt.

ARKIV: Karriärens första förlust för Braekhus (16 augusti 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.