David Haye vid invägning inför det som blev hans sista match, mot Tony Bellew i London i maj. Foto: TT

Förre tungviktsmästaren David Haye lägger av

Uppdaterad
Publicerad

Förre cruiservikts- och tungviktsmästaren David Haye, 37, lägger handskarna på hyllan.

Veteranen – en av Storbritanniens främsta boxare genom tiderna – stannar därmed på 28 vinster (26 via knockout) på 32 matcher.

– Jag har förlorat min skärpa, säger han i ett uttalande.

Envisa skador höll britten utanför ringen i tre och ett halvt år innan han 2016 gjorde comeback för en sista satsning mot att bli världsmästare i tungvikt igen.

Haye vann sina första två matcherna på knockout, men kritiserades för nivån på motståndet. 2017 ställdes han mot Tony Bellew i en inhemsk jättefajt – och förlorade chockartat efter att ha boxats i fem ronder med en avsliten hälsena.

Förra månaden möttes boxarna igen i ett upphaussat returmöte i London, och Haye knockades igen.

”Gudarna har talat”

Nu meddelar 37-åringen alltså att matchen blev hans sista.

– Mitt ego hade älskat att avsluta karriären som vinnare eller mästare. Men jag vet att min insats den 5 maj var det allra bästa jag har att ge, samtidigt avslöjar resultatet sanningen om min nuvarande förmåga på världsscenen, säger han i ett uttalande, och fortsätter:

– Boxningsgudarna har talat. De skyddar mig inte längre med den enorma snabbhet och kraft jag brukade ha. Jag har förlorat min skärpa, säger Haye.

Mästare i två viktklasser

Trots att han avslutar karriären med två raka knockoutförluster kommer han att kommas ihåg som en av Storbritanniens främsta boxare genom tiderna. Hans matchfacit stannar på 28 segrar (26 via knockout) och fyra förluster (tre via knockout).

Haye blev världsmästare i både cruiservikt- och tungviktsklassen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.