Amerikanske tungviktsmästaren Deontay Wilder vid nattens invägning i Las Vegas. Foto: TT

Fury om Wilder: ”Som en sjuåring med en AK47:a i händerna”

Uppdaterad
Publicerad

Deontay Wilder började boxas vid 20 års ålder för att tjäna snabba pengar när han fick en dotter som föddes med en svår ryggsjukdom.

Bara tre år senare tog han OS-brons och i dag är 34-åringen boxningsvärldens mest fruktade knockoutmaskin.

– Tekniskt sett är han inte så bra. Han är som en sjuåring med en AK47:a i händerna, säger britten Tyson Fury.

I natt drabbar Wilder och Fury samman i Las Vegas för den största tungviktsmatchen på många år.

Två obesegrade boxare på toppen av sina karriärer – men med helt olika bakgrund.

Engelsmannen Fury kommer från en familj med flera generationer av fajters och är en välskolad boxare med en framgångsrik amatörkarriär innan han nu har gått obesegrad på 30 proffsmatcher.

Amerikanen Wilder hoppade av skolan vid 19 års ålder när hans första dotter Naieya föddes med en svår ryggsjukdom (spina bifida, latin för kluven ryggrad).

Kan passera Muhammad Ali

Naieya behövde flera operationer, och Wilder klev då in i en boxningslokal för första gången i hopp om att tjäna snabba pengar samtidigt som han jobbade tidiga morgonpass för en leveransfirma.

– Jag trodde att jag skulle bli en medelmåtta som tjänade några dollar åt sin dotter. Jag kunde aldrig drömma om att bli världsmästare i tungvikt och tangera Muhammad Alis tio raka titelförsvar, säger Wilder, som i dag har åtta barn, till BBC.

I natt har ”The Bronze Bomber”, som blev WBC-världsmästare 2015, chansen att försvara sitt bälte för elfte gången på raken. Något få tungviktare har lyckats med.

Inte ens Muhammad Ali.

– Det kommer att vara en fantastisk känsla. Och när jag besegrat Fury med ännu en brutal knockout kommer jag fortsätta vidare mot nya rekord, säger Wilder.

”Är ibland amatörmässig”

Han har gått 43 matcher och vunnit alla utom en – det kontroversiella oavgjorda domslutet i första mötet med Tyson Fury 2018. Hela 41 matcher har slutat med knockout.

Fury, som golvades två gånger i första mötet och mirakulöst reste sig upp i tolfte ronden, är fullt medveten om Wilders kraft.

Men han är inte så imponerad av något annat.

– Tekniskt sett är han inte så bra. Han är som en sjuåring med en fullt laddad AK47:a i händerna. Han är enkel att kontrollera, men det kan smälla till när som helst, säger Fury till BBC.

– Ibland slår han från amatörmässiga vinklar på ett sätt som en världsmästare aldrig skulle göra. Så det gäller att jag är alert.

Galan i Las Vegas börjar 03.00 och sänds på Viaplay, men huvudmatchen uppskattas börja närmare 06.00.

KLIPP: Ordkriget i gång mellan Wilder och Fury

ARKIV: ”Den smala nudeln måste spika fast mig i golvet” (14 januari 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.