Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
IOK har valt att utesluta det internationella boxningsförbundet. Foto: Bildbyrån

Klart: IOK kastar ut boxningsförbundet

Uppdaterad
Publicerad

Internationella olympiska kommittén (IOK) har nu formellt brutit med Internationella boxningsförbundet Iba. Samtidigt är det klart att det blir boxningstävlingar i OS både i Paris 2024 och Los Angeles 2028.

– Det är en fantastisk seger, säger Per-Axel Sjöholm, vice ordförande i Svenska boxningsförbundet.

IOK anser inte att boxningsförbundet har gjort tillräckligt för att få rätsida på bland annat ekonomisk misskötsel och domar- och ledarskandaler.

IOK tog beslutet vid en extrasession i Lausanne på torsdagen. 69 röstade för en uteslutning, en emot och tio avstod.

-Det kunde inte vara tydligare. Det här är ett historiskt beslut. Det är så skönt och underbart att bli av med Iba, säger Per-Axel Sjöholm.

”Då kändes det hopplöst”

Han var med i en grupp med representanter från länder som först försökte att förändra Iba och göra förbundet mer transparent och demokratiskt. Men som motarbetades så till den milda grad att man till slut gav upp och bildade ett nytt internationellt förbund, World Boxing (WB). Detta efter att Iba vid extrakongressen i höstas gick emot beslut i Idrottens skiljedomstol Cas.

– När man satt där i Armenien med livvakter och undrade ”vad håller vi på med”, ska man behöva gå igenom de här bitarna för att kunna få rätt, när det inte går att få rätt genom vanliga, lagliga vägar och ingen brydde sig. Då kändes det lite hopplöst, säger Sjöholm.

– Därför känns det här som en lyckans dag. Rättvisan har på något vis segrat.

Redan 2019 tog IOK över arrangörskapet av OS-boxningen i Tokyo 2021 och sedermera i Paris 2024. Däremot togs boxningen bort från OS-programmet i Los Angeles 2028. Men nu säger IOK att boxningen är garanterad en plats i OS i Los Angeles.

Svenskt beslut senast augusti

Frågan nu är om IOK kommer att börja samarbeta med WB.

– Det behövs ett förbund som IOK ska jobba tillsammans med. Det var så de också uttryckte det under sessionen – att det måste finnas ett internationellt förbund som har transparens med ekonomi och sådant som man eftersökt och som inte Iba uppfyllt. Det måste nu World Boxing visa, säger Sjöholm.

Den närmaste tiden räknar WB med att fler nationsförbund kommer att välja bort Iba och gå med i WB. Sverige har ännu inte bytt förbund eftersom det krävs förändringar i stadgarna.

Konflikten som skakar boxningsvärlden:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Skandalerna som ledde till uteslutningen

Juni 2019: IOK beslutar att inte låta Internationella boxningsförbundet (Aiba) få arrangera OS-kvalet och OS-tävlingarna i Tokyo. Bland annat riktades hård kritik mot Aiba när man 2018 valde uzbeken Grafur Rachimov till ny ordförande. Rachimov har, enligt USA:s finansdepartement, kopplingar till organiserad brottslighet. Rachimov tvingas avgå till följd av anklagelserna. Det finns också misstankar mot läggmatcher i OS 2016, dopning och ekonomiska problem inom Aiba.

September 2021: Advokaten Richard McLaren, som tidigare utrett den ryska dopningsskandalen, presenterar en rapport som visar att det funnits stora problem med fusk inom boxningen, inte minst under OS i Rio 2016.

Maj 2022: En öststatsfalang i boxningsförbundet, nu under nya namnet Iba, lyckas få västalliansens kandidater till ordförande- och styrelseposter uteslutna på grund av falska anklagelser. Däribland ordförandekandidaten Boris van der Vorst, Nederländerna, och den svenske styrelsekandidaten Per-Axel Sjöholm. Den sittande ordföranden Umar Kremlev, Ryssland, väljs därmed om. IOK ifrågasätter valet och senare överklagar fyra ur västalliansen, däribland Sjöholm, till Idrottens skiljedomstol Cas.

Juni 2022: Cas slår fast att diskvalificera dem inför valet. Man kräver dock bara att det ska göras ett nytt val av ordförande, inte till övriga poster. IOK beslutar att Iba inte får arrangera OS-kval och OS-tävlingarna i Paris 2024, på grund av hur förbundet styrs, inklusive finansieringen (ryska Gazprom är huvudsponsor) och domarskandaler.

September 2022: Extrakongressen beslutar vid ett möte i Jerevan att det inte blir något ordförandeval, trots Cas beslut. Västländernas sammanslutning Common Cause Alliance börjar därmed diskutera om man ska bilda ett nytt internationellt förbund för att rädda OS-statusen för boxningen.

Oktober 2022: Iba beslutar att ryssar och belarusier ska få tävla internationellt igen. Sverige beslutar att bojkotta matcher mot ryssar och belarusier.

Februari 2023: USA går i spetsen för en VM-bojkott, på grund av beslutet att välkomna Ryssland och Belarus in i värmen. Sverige är en av flera andra nationer som ansluter till VM-bojkotten.

April 2023: Sverige är med och bildar ett nytt internationellt boxningsförbund, World Boxing (WB). I den interimistiska styrelsen finns Svenska boxningsförbundets vice ordförande Karin Mattsson.

Maj 2023: Iba stänger av Sverige, Nya Zeeland, Tyskland och Nederländerna på grund av deras kopplingar till WB.

Juni 2023: IOK:s styrelse föreslår att en extrasession ska besluta att banden med Iba klipps. Iba reagerar med ilska och ordföranden Umar Kremlev går till attack mot flera personer med koppling till IOK. Han säger vid en konferens i Brasilien att CK Wu, medlem av IOK:s styrelse och tidigare Iba-chef mellan 2006 och 2017, är en brottsling som dödade boxningen och att han borde skjutas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.