Första matchen på 15 år – då var Mike Tyson den starkare boxaren. Foto: TT

Oavgjort i Mike Tysons comeback – lovar fler matcher

Uppdaterad
Publicerad

Han är kanske inte längre den knockoutmaskin han var på 1980- och 90-talet.

Men i nattens uppvisningsmatch i Los Angeles visade 54-årige Mike Tyson att gubben kan än.

Fajten slutade oavgjort, och efteråt lovade legendaren fler matcher.

Nyfikenheten kring vilken version av Mike Tyson som skulle visa upp sig i Staples Center i natt har varit enorm.

Även om det ”bara” var en uppvisningsmatch med åtta tvåminutersronder spekulerade vissa i att den förr så vilde Tyson skulle gå för knock. Andra förväntade sig en långsam gammal gubbe.

Och även om tiden hunnit ikapp även Mike Tyson så var det snarare de förstnämnda som fick rätt.

En överraskande pigg ”Iron Mike” såg ut att vara den bättre tränade, starkare och mer energiske boxaren, medan motståndaren Roy Jones Jr – som tävlingsboxades så sent som 2018 – andades tungt och försökte hålla fast Tyson när han kom inrusande.

KLIPP: Här går Tyson upp i ringen igen

”Den bästa uppvisningsmatch jag sett”

Den tre år yngre Jones, 51, såg utmattad ut i ringhörnan mellan ronderna, men var aldrig riktigt skakad i matchen, även om Tyson stundtals blixtrade till. Bland annat med en vänsterkrok i femte ronden.

Uppvisningsmatchen gick tiden ut, men att den förklarades ”oavgjord” av de inofficiella domarna hade snarare med inramningen att göra och inte matchbilden, där Tyson satte ett högt tempo som Jones inte orkade med.

”Den bästa uppvisningsmatch jag sett”, twittrade bland annat tungviktslegendaren George Foreman.

– Oavgjort är okej för mig. Det här handlade om välgörenhet och att underhålla de som tittade, sade Mike Tyson efteråt.

KLIPP: ”Han var idrottsvärldens största bad boy”

Tyson vill hjälpa människor

På frågan om han blivit lockad att göra en ”riktig” comeback svarade han:

– Nej, det här är större än att boxas om VM-titlar. Vi hjälper människor, det är vad jag vill syssla med nu. Men jag är glad att jag klarade av detta och nu vill jag göra det här fler gånger.

Så du kommer gå fler matcher?

– Absolut!

Enligt obekräftade uppgifter kommer legendaren att tjäna omkring 100 miljoner kronor för nattens match. Han har lovat att ge bort det mesta till välgörenhet.

Skrev boxningshistoria

Mike Tyson nådde historiska höjder under sin aktiva boxningskarriär. 1986 blev han den yngste tungviktsmästaren genom alla tider när han 20 år gammal vann WBC-bältet. Han samlade snabbt på sig alla mästarbälten och ansågs ostoppbar fram till 1990 när han chockartat förlorade mot Buster Douglas i Japan.

1992 dömdes han till sex års fängelse för våldtäkt men släpptes ut efter knappt tre år. I augusti 1995 gjorde han comeback och ett år senare var han världsmästare igen, men nådde aldrig samma höjder som i slutet av 80-talet utan blev snarare känd för sina många skandaler i och utanför ringen.

Han valde att lägga handskarna på hyllan 2005 med ett facit på 50 segrar, varav 44 på knockout, och sex förluster.

DOKUMENT: Från en skoningslös knockoutmaskin – till ett liv i misär

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.