Här begravs Muhammad Ali

Uppdaterad
Publicerad

Världsledare, kändisar och boxningsfans finns bland de som vill säga ett sista farväl till boxningslegendaren Muhammad Ali som begravdes i dag.

Tiotusentals människor, däribland Bill Clinton och Will Smith, närvarar vid minnesgudstjänsten som startade 20.00 svensk tid i dag. SVT Nyheter sänder live.

Innan själva begravningsgudstjänsten, som är publik och hålls i en idrottsarena, hölls en privat begravning på Cave hill national cemetery.

Muhammad Alis fru Lonnie påminde i sitt tal under cerimonin publiken om varför Ali började boxas. När han var tolv år gammal stal någon hans cykel, och sade till en polis att han skulle slå personen som gjorde det. Polismannen, Joe E. Martin, sade till Ali att han först måste lära sig att boxas och blev hans första boxningscoach.

– Amerika får aldrig glömma att när en polis och en kille från innerstan pratar med varandra, så kan mirakel hända, sade Lonnie Ali, och fick spontana applåder.

En procession tog tungviktsboxarens kropp genom födelsestaden Louisville under dagen Processionen passerade viktiga platser som Muhammad Alis barndomshem och museet Muhammad Ali centre.

En av talarna var pastorn Kevin Cosby som höll tal även på Alis mamma Odessas begravning. Han hyllade boxaren för meningen ”Black is pretty”., svart är vackert.

Muhammad Ali dog förra lördagen och blev 74 år gammal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.