Otto Wallin (höger) under segern mot amerikanen Dominic Breazeale i februari. Foto: Bildbyrån

Otto Wallin kan få VM-fajt vid seger mot Whyte

Uppdaterad
Publicerad

Legendaren Ingemar ”Ingo” Johansson är ensam svensk om att ha boxats en VM-match i tungvikt.

Nu är Otto Wallin nära att bli den andre.

– Vinnaren av Wilder-Fury möter förmodligen vinnaren mellan Whyte-Wallin, säger promotorn Eddie Hearn till iFL TV.

Natten mot söndag den 10 oktober arrangeras en av årets största boxningsmatcher när obesegrade WBC-mästaren i tungvikt Tyson Fury (30-0-1) möter knockoutmaskinen Deontay Wilder (42-1-1) i Las Vegas.

Senare samma månad, den 30 oktober, ställs britten Dillian Whyte mot svenske Otto Wallin på en stor gala i London.

Ska man tro promotorn Eddie Hearn kommer vinnarna i de två matcherna att ställas mot varandra, vilket i så fall skulle innebära att Wallin är en seger i från att få sitt livs chans.

– Vinnaren av Wilder-Fury möter förmodligen vinnaren mellan Whyte-Wallin. Det måste bli så eftersom WBC kommer att beordra ett obligatoriskt titelförsvar, säger Hearn till iFL TV.

– Det finns ingen anledning att inte göra det.

”Ingo” vann VM-titeln 1959

Även om Hearn är en av de mäktigaste i boxningsvärlden kan man fråga sig vad hans ord är värt då sportens rankingsystem ibland saknar logik.

Dillian Whyte har väntat i flera år på en titelmatch och redan förra året passerade han 1000 dagar (!) som förste utmanare till WBC:s mästarbälte. Men kontraktsbråk mellan arrangörer, boxare och tv-kanaler – lägg där till en pandemi – har gjort att hans efterlängtade titelmatch uteblivit.

– Om Dillian slår Otto Wallin kommer han, med stor säkerhet, att möta vinnaren mellan Fury och Wilder. Då är han gjuten som obligatorisk utmanare, säger Hearn.

Bara en svensk har gått en VM-fajt i tungvikt i boxningens historia. Det var Ingemar Johansson som 1959 besegrade Floyd Patterson via teknisk knockout inför 30 000 åskådare på Yankee Stadium i New York. Han utsågs då till årets idrottare i hela världen av nyhetsbyrån AP samt tidskriften Sports Illustrated.

Han mötte Patterson två gånger till i VM-matcher, men förlorade båda via knockout.

MER BOXNING: Anthony Joshua efter förlusten: ”Kommer inte gråta”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.