Erik Skoglund (vänster) och vinnaren av World Boxing Super Series, Callum Smith, till höger. Foto: Bildbyrån/TT

Erik Skoglund: ”Tänker att det kunde varit jag”

Uppdaterad
Publicerad

Erik Skoglunds överman Callum Smith tog hem World Boxing Super Series och prispotten på 80 miljoner kronor.

Nyköpingsboxaren själv såg matchen på tv och hyllar britten som välförtjänt segrare.

– Men självklart tänker man på att det kunde varit jag, säger han till SVT Sport.

Supermellanviktaren Callum Smith förlängde sin obesegrade svit till 25 matcher när han knockade George Groves i sjunde ronden och vann Muhammad Ali Trophy i går.

Det är nästan exakt ett år sedan britten besegrade Erik Skoglund på poäng efter tolv tuffa ronder i kvartsfinalen.

Förlusten var svenskens första i proffskarriären – och drygt tre månader senare var han nära att mista livet efter att ha fått en hjärnblödning efter ett träningspass hemma i Nyköping.

I går följde Skoglund finalen av Super Series framför teven.

– Det var en bra match med många jämna ronder som kunde gått åt vilket håll som helst. Smith boxades smart och gick bara och väntade på ett läge att vrida in sina långa slag från distans. Ett misstag kan räcka och när chansen kom var han bestämd, säger 27-åringen till SVT Sport.

”Besvärlig att möta”

Medan världsmästaren Groves blev knockad i den sjunde ronden gick Skoglund tiden ut mot den 191 centimeter långe Smith. Svensken fick då ta en räkning i den elfte ronden, men hade själv många fina sekvenser i matchen och störde sin motståndare.

– Han är en besvärlig boxare att möta. Särskilt för mig som är van vid att vara den längre boxaren. Smith är lång och sträcker igenom slagen ordentligt så han når säkert 20 centimeter längre med sin höger än vad Groves gör med sin.

Är du överraskad att det var Smith som vann turneringen till slut?

– Nej, det är jag inte. Jag tippade honom som segrare efter att han slagit ut mig. Jag tänkte redan då att det är en kille som har vad som krävs för att gå hela vägen.

”En jävla käftsmäll”

Skoglund drömmer om en comeback i ringen, men betonar att det inte alls är därför han tränar boxning i dag. Huvudfokuset är att bli frisk och han känner sig starkare för varje vecka som går, även om processen är långsam.

– Det är så långt kvar i rehabiliteringen att jag inte ens vill sätta upp en målsättning för mig själv. Jag skulle bara bli stressad om jag satte upp ett mål att ta mig tillbaka. Min största och enda morot är att bli 100 procent återställd. Sedan får jag fatta beslut om hur min framtid kommer att se ut, säger han.

Men Skoglund medger att det i går var svårt att inte tänka att ”det kunde varit jag”.

– Självklart tänker man så. Inte bara när jag såg den här matchen utan det är något jag grubblar på ganska mycket. Att det var så nära. Antagligen hade det räckt om vår match gått någon annanstans än i Liverpool på hans hemmaplan, säger han och fortsätter:

– Det känns surt dels för att man missar alla pengarna, dels med tanke på allt som hänt mig efteråt. Det är en jävla käftsmäll. Men sådant är livet och man kan inte hänga upp sig för mycket på alla ”tänk om”. Jag är glad att Smith vann. Det är en trevlig kille som säkert kommer göra mycket gott med de där pengarna, säger Erik Skoglund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.