Erik Skoglund får återigen slå underifrån när han ställs mot Callum Smith. Foto: Bildbyrån

Skoglund trivs som underdog

Uppdaterad
Publicerad

Förhandstipsen utmålar Callum Smith som jättefavorit i matchen mot Erik Skoglund.

Men den svenske boxaren bara njuter av rollen som underdog.

– Jag har längtat efter dagen som jag får slå underifrån ända sedan jag blev proffs 2010, säger Skoglund.

Efter 26 raka segrar står Erik Skoglund på lördag kväll inför proffskarriärens hittills svåraste uppgift. I kvällens kvartsfinal mot Callum Smith i penningstinna World Boxning Super Series är det få som tror på 26-åringen från Nyköping.

Skoglund, som går att spela som vinnare till runt 10 gånger pengarna, tycker visserligen att oddsen är en aning missvisande. Men han gillar läget.

– Som amatör var jag alltid bättre när jag var nederlagstippad. Jag har alltid haft så stora och höga krav på mig själv och jag blir så fruktansvärt besviken om jag underpresterar, även om jag vinner. Så det känns inte som att jag behöver några extra stenar i min ryggsäck, jag klarar mig med dem jag redan har, säger Skoglund till TT.

”Pressen på honom”

Att ha boxats på hemmaplan har varit en enorm känsla, säger han. Men favoritskapet kombinerat med publikens förväntningar har ibland också varit ett tungt ok att bära.

– Hemma har det ibland funnits nästan orealistiskt optimistiska förväntningar, att ”det här löser Skoglund även om han ställs mot tio pers i ringen”. Nu hamnar den pressen på honom i stället, säger svensken inför mötet i Smiths hemstad Liverpool.

Slagit underifrån förr

Skoglund minns att han varit nederlagstippad tidigare. Då som nu hoppas han tysta tvivlarna.

– Ja, jag kommer ihåg en gång när jag var en underdog utöver det vanliga. Som 18-årig amatör åkte jag till Skottland för att få möta deras OS-hopp Stephen Simmons i tungvikt i en julgala på en pub. Det var mest för skojs skull, för att testa mina vingar. Jag var långsmal och långhårig och vägde inte mycket och de måste ha tänkt att ”nu skojar de, den här killen kommer inte ens klara sig i samma rum som Simmons”. Men den matchen gick jag segrande ur. Jag hoppas på en liknande story nu, även om det är en tuff uppgift som ska lösas först.

Skoglunds match mot Smith är huvudakten under kvällens gala och matchen beräknas börja någon gång mellan 21.00-23.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.