Till vänster: Claressa Shields. Till höger: Ivana Habazin hjälper sin tränare James Ali Bashir. Foto: TT

Stormatch inställd efter attack: ”Känner oss otrygga”

Publicerad

Nattens stormatch i boxning mellan Claressa Shields och Ivana Habazin är inställd.
Detta sedan kroatiskans tränare blivit knockad medvetslös och tvingats akutopereras.
– Han attackerades av en person ur Shields entourage, skriver Habazin i ett inlägg på Facebook.

Den dubbla OS-guldmedaljören Claressa Shields blev proffs i slutet av 2016 och har snabbt blivit ett av sportens största affischnamn.

I helgen hade amerikanskan chansen att på hemmaplan i Flint, Michigan bli den boxare i historien, herr och dam, som snabbast blivit världsmästare i tre olika viktklasser.

I stället har matchen mot Ivana Habazin blivit avblåst med mindre än 24 timmars varsel.

”Hon saknar klass”

Det var i samband med nattens invägning som en oidentifierad person knockade Habazins tränare, James Ali Bashir, medvetslös och sedan flydde från arenan. Bashir slog huvudet i betonggolvet och började blöda ymnigt.

Enligt Habazin tillhör personen Shields entourage.

– Claressa är stor i käften och personerna runt omkring henne letar alltid efter bråk. Hon och hennes team saknar klass, skriver hon bland annat i ett långt inlägg på Facebook.

Tvingades till akutoperation

Tv-bilder visar hur Bashir strax före invägningen hamnade i en het ordväxling. Det är oklart om samma person senare låg bakom attacken.

Enligt ESPN blev en blodig Bashir liggande i cirka 20 minuter innan han kunde bäras ut på bår och föras till sjukhus. Där tvingades han genomgå rekonstruktiv kirurgi i ansiktet.

– Jag satt på sjukhuset till två på morgonen, i totalt tolv timmar. Jag var orolig för min tränares hälsa och jag tror att de flesta skulle ha gjort likadant, skriver Habazin och fortsätter:

– Claressa säger att jag bara letar efter ursäkter och att jag kan ta med mig en annan tränare till matchen. Allvarligt?

James Ali Bashir är en en veteran inom boxningsvärlden och har bland annat jobbat med förre tungviktskungen Wladimir Klitschko.

”Känner oss otrygga här”

Organisationen WBC, vars världsmästarbälte i superweltervikt stod på spel, skriver att de tar ”kraftigt avstånd från den fruktansvärda attacken som ägde rum i samband med vårt evenemang”.

Det är i nuläget oklart om matchen kommer att bokas om, men WBC skriver vidare att de kan komma att dela ut egna straff om det visar sig att det har skett ett brott mot deras regelverk.

– Vi har blivit hotade och känner oss otrygga här, skriver Habazin.

– När min tränare har återhämtat sig är det bara du och jag i ringen, Claressa. Då får vi se hur tuff du är när du inte har ditt team med dig, fortsätter hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer