Tyson Fury vann på knock – inför 94 000 på Wembley

Uppdaterad
Publicerad

Tyson Fury vann lördagens stora titelmatch i London via teknisk knockout inför omkring 94 000 åskådare på Wembley.

I sin segerintervju berättade boxaren att karriären nu är över.

– Jag är en legendar. Vilket sätt att kröna det här på, säger stjärnan.

Den 206 centimeter långe Fury försvarade sitt WBC-bälte och fortsätter att cementera sin plats som en av tidernas främsta tungviktare.

När han i dag gjorde sin första match på engelsk mark på nästan fyra år lockade han omkring 94 000 åskådare till Wembley – den största publiksiffran någonsin på en boxningsmatch i Europa.

Och fansen lär inte ha lämnat arenan besvikna. I slutet av den sjätte ronden fick Fury in en klockren uppercut som sänkte landsmannen Dillian Whyte.

Whyte reste sig upp, men var inte i skick att fortsätta matchen och domaren bröt direkt.

Tyson Fury på kungatronen inför matchen på nationalarenan Wembley. Matchen sågs av omkring 94 000 åskådare. Foto: Bildbyrån

”Har lovat min fru”

Den obesegrade Fury har nu ett matchfacit som lyder 32 segrar, varav 23 på knock, och en oavgjord.

– Jag är överväldigad av stödet som jag har fått. Jag kan inte förstå att 94 000 män och kvinnor kommer hit för att se mig uppträda. Från djupet av mitt hjärta vill jag rikta ett stort tack till varje person som köpt en biljett eller suttit uppe sent där hemma för att se matchen på tv, sade Fury i sin segerintervju.

När 33-åringen sedan fick frågan om vi verkligen inte kommer att få se honom boxas igen, eftersom han tidigare sagt att den här matchen blir hans sista, svarade han:

– Jag lovade min underbara fru sedan 14 år tillbaka att den tredje matchen mot Wilder skulle bli min sista (i oktober 2021, reds anm), och jag menade det. Sedan fick jag erbjudandet att gå den här matchen på hemmaplan och jag var skyldig mina fans det. Nu när jag har gjort det måste jag hålla mitt löfte så jag tror att det här är min sista match.

Fury prickar utmanaren Dillian Whyte. Foto: Bildbyrån

Tjänade över 300 miljoner

Ekonomiskt sett behöver han i alla fall aldrig snöra på sig handskarna igen. Fury uppges ha tjänat cirka 280 miljoner kronor i garanterat gage för kvällens fajt, och ytterligare 39 miljoner kronor i segerbonus. Motståndaren Dillian Whyte ska ha tjänat cirka 70 miljoner kronor.

Fury har även motiverat sitt val att sluta med att han har sex barn, samt ett sjunde på väg, och inte vill riskera att ta skada i ringen ”när han redan har vunnit allt”.

Många experter och boxningskännare tror dock inte att det här var sista gången Fury klev upp i ringen. Inte minst eftersom han lär vilja möta vinnaren mellan Anthony Joshua och Oleksandr Usyk som snart väntas göra upp om de övriga tre VM-titlarna i tungviktsklassen.

Tyson Fury sänkte motståndaren Dillian Whyte i slutskedet av rond sex. Foto: Bildbyrån

ARKIV: Fury till SVT Sport: ”Jag vill sprida ordet om mental ohälsa” (september 2019)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.