Brottaren Ardit Fazljija stängs av för dopning. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Brottaren Ardit Fazljija stängs av för dopning

Uppdaterad
Publicerad

Ardit Fazljija, 26, stängs av i 20 månader.

Den landslagsmeriterade brottaren har uteblivit från obligatorisk vistelserapportering.

– Det är inte bra för någon, säger landslagschefen Zakarias Tallroth till SVT Sport.

Den 26-årige brottaren har uteblivit från obligatorisk vistelserapportering vid tre tillfällen under en tolvmånadersperiod, något som Aftonbladet var först med att rapportera om.

– Han har fått tre brister, däremot vet jag att beslutet kommer överklagas. Det finns inga misstankar om dopningsförseelser eller att han försöker fuska i sitt idrottande. Det handlar mer om att man anser att han inte uppfyllt kraven, säger landslagschefen Zakarias Tallroth och tillägger:

– Det är en juridisk process utifrån en mänsklig faktor att man inte lyckats med det. Man ska veta att det är ett system som är ganska tufft att leva efter, då man som brottare är ute och reser mycket.

Får inte tävla på 20 månader

Dopningsnämnden har nu stängt av Ardit Fazljija från allt tävlande fram till 12 juli 2025, enligt ett beslut på Riksidrottsförbundets hemsida.

– Det är ingen bra händelse oavsett, varken för han eller oss, konstaterar Tallroth.

Beslutet kan överklagas senast 4 december.

Fazljija har tidigare vunnit SM samt tävlat på VM och EM.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.