Jenny Fransson. Arkiv. Foto: TT Nyhetsbyrån

Jenny Fransson säkrade OS-plats efter rysare

Uppdaterad
Publicerad

Jenny Fransson gick mot en förlust i VM-kvartsfinalen mot Battsetseg Soronzobold, Mongoliet. Men OS-bronsmedaljören från 2016 stod för en imponerande slutforcering och vände i matchens sista sekund.

– Jag är gladast i världen. Jag slipper OS-kval, jag ska inte banta förrän OS! säger en sprudlande glad Jenny Fransson till svenska brottningsförbundet.

Den säkrade semifinalplatsen betyder att Fransson också har säkrat en svensk OS-plats i 68-kilosklassen nästa sommar. Battsetseg Soronzobold såg ut att ha kvartsfinalen under kontroll och OS-biljetten i sin ägo. Med 50 sekunder kvar var ställningen 5-1. Men Fransson gav sig inte. Hon tryckte ut sin motståndare över mattkanten till ställningen 3-5. 

Då återstod två sekunder på matchklockan. Direkt på domarens signal kastade sig Mattson över sin motståndare och vände på både henne och matchen. Mongoliskan kunde bara snopet konstatera att hon tappat en 5-1-ledning till 6-5 på bara några sekunder.

Kan ta andra VM-guldet

Jenny Franssons åttondelsfinal var nästan lika jämn. Fransyskan Koumba Larroque och Fransson hade ett poäng var när matchen var inne i den sista minuten. Med bara några sekunder kvar lyckade med ett kast som gav henne både ledningen och segern.

Senare under torsdagen vann också Fransson sin semifinal mot regerande världsmästaren Alla Cherkasova.

Svenskfavoriten föll – chans på bronset

Henna Johansson, på förhand utmålad som det största svenska medaljhoppet inledde dagen med att tämligen enkelt avfärda vitryska Krystina Federashka. Den följande åttondelsfinalen blev en regelrätt överkörning av Lydia Perez Tourin, Spanien. Johansson tog en tidig ledning och hann komma upp i 11-0 när matchen blåstes av med strax under två minuter kvar att brottas på.

Henna Johansson var överlägsen i sin åttondelsfinal. Men i kvartsfinalen mot regerande världsmästarinnan i 62-kilosklassen Taybe Yusein tog det stopp. Bulgariskan avgjorde matchen med ett kast som betydde 7-1. Domslutet utmanades av det svenska teamet, men utan resultat för 28-åringen från Gällivare som förlorade med 10-5.

Då Yusein tog sig hela vägen till final får dock svenskan chansen att återkvala sig hela vägen till en match om bronset under fredagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.