Arkivbild. Jenny Fransson stod för en rafflande vändning och säkrade en finalplats i VM. Foto: TT

Jenny Fransson klar för VM-final efter dubbla vändningar

Uppdaterad
Publicerad

Jenny Fransson stod för en makalös vändning i VM-kvartsfinalen. Mindre än en timme senare upprepade hon bedriften och vände underläge till seger mot regerande världsmästaren Alla Cherkasova.

– Jag trodde verkligen på mig själv. Jag kände i varje match att jag har varit mycket starkare, tack vare det har jag har haft hopp. Det brukar annars vara tvärtom för mig, så jag är stolt, säger Jenny Fransson till Svenska Brottningsförbundet.

Ukrainskan ledde med 5-3 när matchklockan tickade in på sista minuten. 32-åringen från Karlstad som under torsdagen har gjort det till en vana att forcera under den sista minuten lade i en växel till. I matchens slutskede fick Fransson in ett grepp på sin motståndare och kunde kontrollerat vänta ut tiden.

– Jag tänkte ändå att, jag är stark, jag försöker. Och så gick det. Jag vet inte vad som händer, det är min dag i dag. 

När domaren blåste av ledde hon med 8-7. Segersiffrorna skrevs 9-7 efter att ukrainskan efter slutsignal utmanat domslutet som stod kvar.

Vändningen i semifinalen kom bara en timme efter att hon säkrat en OS-plats med en ännu mer dramatisk vändning. 5-1 med 50 sekunder kvar, 4-5 med två sekunder kvar och 6-5 när matchen var över.

Fransson möter amerikanskan Tamyra Mensah i VM-finalen i 68-kilosklassen i morgon fredag.

För torsdagens stora svenskhopp lever fortfarande kampen om en medalj och en direktplats till OS. Henna Johansson förlorade sin kvartsfinal mot Tabye Yusein, Bulgarien. Då Yusein tog sig till final får Johansson återkvala under fredagen.

Vi träffade Jenny förra året där hon bl a berättade om Yogans betydelse:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.