Jan Kårström kommenterade VM-guldet 1977. Foto: Bildbyrån/TT

Experten från VM-finalen: ”Bästa svenska brottaren någonsin”

Uppdaterad
Publicerad

Jan Kårström kommenterade Frank Anderssons legendariska VM-guld i Göteborg 1977.

Brottningsexperten ser tillbaka på hans karriär med stor beundran.

– Han är den bästa brottaren vi har haft, säger Kårström.

År 1977 tog Frank Andersson ett VM-guld i Göteborg som fortfarande ses som en av de stora höjdpunkterna i svensk brottningshistoria.

Då var Jan Kårström expert i sändningen på SVT och har behållit relationen med honom sedan dess.

”Gudabenådad brottare”

– Jag tog emot kvällens besked med bestörtning. Jag har träffat Frank väldigt mycket, senast i våras. Vi hade inte kontakt in i det sista, men jag hörde i förra veckan att han var inlagd för operation på hjärtat och var dålig, säger Kårström till SVT Sport.

Kårström ser tillbaks på Anderssons liv med glädje.

– Frank har betytt så oerhört mycket för svensk brottning. Hans framgångar på 70-talet och i VM på hemmaplan var helt fantastiska, och det var en ära att få kommentera honom. Hans utstrålning var utan dess like och han var framför allt en gudabenådad brottare och absolut en av de bästa genom alla tider, säger Kårström.

”Störst någonsin”

För den tidigare brottningsexperten är Frank Andersson den största svenska brottaren i historien.

– Han tillförde brottningen både sportmässigt men även publikt och reklamässigt med sin unika förmåga att skapa intresse omkring sig med sin utstrålning. Han var alltid positiv och glad och det fanns ingenting som inte gick för honom, han hade det självförtroendet som behövs för att vara av hans brottarklass, säger Kårström.

– Min uppfattning är att han är den bästa svenska brottaren någonsin. Han vann tre världsmästerskap och fyra Europamästerskap och slarvade dessutom bort OS-guldet, annars hade han haft det också. Han är den bästa brottaren vi har haft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.