Jenny Fransson och hennes ombud Mats Larsson. Foto: Bildbyrån/TT Nyhetsbyrån

Franssons ombud efter förhandlingen: ”Klart jag har förhoppningar”

Uppdaterad
Publicerad

Dopingsnämnden gav brottaren Jenny Fransson strängast möjliga straff, fyra års avstängning. Det överklagades och idag hölls en slutförhandling hos Riksidrottsnämnden inför domen som kommer den 14 oktober.
– Jag tycker att vi hade bra argument, säger Franssons ombud Mats Larsson till SVT Sport.

Det var i februari som Jenny Fransson testade positivt för den anabola steroiden metyltestosteron och i juni kom Dopingnämndens besked om en fyra år lång avstängning.

Fransson, som har ett OS-brons från Rio de Janeiro 2016 som främsta merit, har hävdat att hon är oskyldig och därför överklagade man domen till Riksidrottsnämnden. Idag hölls en slutförhandling mellan de bägge parterna.

– Jag kan säga att jag tycker att förhandlingen i Riksidrottsnämnden höll en mer seriös nivå än den gjorde i Dopingnämnden, säger ombudet Mats Larsson som är professor i fysik vid Stockholms universitet.

”Det blir en teknisk uppgift”

Larsson har tidigare riktat kritik mot Dopingnämnden och menat att de inte försökt sätta sig in i om mätningarna har uppfyllt de krav som den interantionella dopningsbyrån Wada ställer.

– Vad vi menar är att dopningslaboratoriet inte har kvalitetssäkrat analysen tillräckligt för att räcka till en fällande dom. Det är vår uppfattning. Det blir en ganska teknisk uppgift för dem (Riksidrottsnämnden). Det är många tekniska frågor som dyker upp, säger han.

Dom om två veckor

Domen kommer alltså den 14 oktober och Larsson har förhoppningar om att den ändras.

– Det är klart att jag har förhoppningar att det ska ändras. Konstigt vore det väl annars, säger Larsson.

Men tror du att det kommer ändras?

– Jag tycker att vi hade bra argument, men jag ska nog inte säga mer än så. Vi får låta Riksidrottsnämnden arbeta.

Då dopningsfall berör internationella toppidrottare, som Jenny Fransson, kan Riksidrottsnämndens dom överklagas till idrottens internationella skiljedomstol, Cas.

SVT Sport har sökt Riksidrottsnämndens ordförande Krister Malmsten.

ARKIV: Jenny Fransson stängs av fyra år (25 juni 2020)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jenny Fransson under EM i juni 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer