Guld till jagad Sofia Mattsson i Europeiska spelen: ”Är fortfarande darrig”

Uppdaterad
Publicerad

Sofia Mattsson vann finalen i Europeiska spelen i 53 kilos-klassen mot ukrainskan Julia Khavaldzhy med 6-4 i Minsk. Det blev ett drama när ukrainskan närmade sig från 0-6 till 4-6 i slutet och hade ett läge.

– Det är fortfarande darrigt, det blev en rysare till slut, säger Mattsson.

Det som såg säkert ut vid 6-0 var allt annat än säkert under de hetsiga slutsekunderna.

– Jag hade en säker ledning med 6-0 och i slutsekunderna blev jag jagad och fastnade nästan i ett fallhotande läge, säger Mattsson till SVT Sport.

Svenskan rivstartade och tog sina poäng på ett dyk, en lyckad kontring och fintade ukrainskan och lyckades komma loss på ryggen. 

Det är den 29-åriga brottarens andra guld i Europeiska spelen. I premiärspelen i Baku för fyra år sedan vann Mattsson i 55-kilosklassen. Gällivarebrottaren tog sedan OS-brons i Rio de Janeiro 2016.

”En medalj till familjen denna gången”

– Jag rankar den här segern jättehögt. Jag vann det första European Games i Baku för fyra år sedan och däremellan har det hänt så otroligt mycket, först OS-bronset i Rio och sedan har jag blvit mamma och gjort comeback och kämpat mig tillbaka men den sista pusselbiten har saknats. Nu får jag kliva högst upp på pallen igen. Det känns otroligt häftigt. Det blir en medalj till familjen denna gången, inte bara till mig själv, säger Mattsson.

Härnäst väntar en rankingtävling i Polen i början av augusti för Mattsson och i september är det VM vilket är den första kvalchansen till OS.

Det är Sveriges tredje guld i Minsk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.