Henna Johansson. Foto: Bildbyrån

Henna Johansson tar VM-brons i brottning

Uppdaterad
Publicerad

Henna Johansson heter Sveriges senaste VM-medaljör. 28-åringen från Gällivare vann kontrollerat sin bronsmatch i 62-kilosklassen mot ungerskan Marianna Sastin med 4-1.

– Jag har haft livets jävla säsong. Nu kan jag säga att det inte var en lyckoträff, säger hon till brottningsförbundet.

Bronsmatchen hann aldrig bli spännande. Svenskan tog en tidig ledning och såg urstark ut när hon tryckte ut sin 36-åriga motståndare från mattan i inledningen av den andra perioden. Veteranen tvingades till en liten paus då hon fick hjälp av en ledare med att knäcka ryggen efter den situationen. Då ledde svenskan med 2-0.

– Det var helt enligt plan. Jag visste att det skulle bli en sådan match. Det är obehagligt att leda med två poäng när man bara har två ettor. Jag kände att jag jag måste ta en till och brotta mig ur det.

Hon tog två poäng till och karriärens andra VM-medalj.

Ungerskan lyckades inte hämta sig från det och tog inte en enda poäng förrän i slutsekunderna. Resultatet betyder att Johansson också säkrat en svensk OS-plats i 62-kilosklassen.

Andra VM-bronset i karriären

Henna Johansson förlorade torsdagens kvartsfinal mot regerande världsmästarinnan i 62-kilosklassen Taybe Yusein. Då bulgariskan tog sig hela vägen till final fick Johansson chansen att via återkval brottas för en medalj. Under fredagsmorgonen vann hon kontrollerat mot rumänskan Kriszta Incze med 4-0 och säkrade en bronsmatch.

Redan som 17-åring tog hon sin första mästerskapsmedalj. EM-bronset 2009 följdes upp av ett VM-brons 2010 och EM-guld 2012. Hennes senaste mästerskapsmedalj kom i fjol då hon tog ett EM-brons.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.