Alex Bjurberg Kessidis utropas som vinnare i VM-semifinalen mot Karapet Chalyan, Armenien. Foto: Bildbyrån

Kessidis: ”Brottas jag som i går blir jag världsmästare”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har inte vunnit ett VM-guld i brottning på herrsidan sedan 2003.

I dag har Alex Bjurberg Kessidis chansen att fräscha upp den blågula guldstatistiken.

Men för det krävs seger mot ungerska veteranen Tamas Lorincz.

– Brottas jag som jag gjorde i går blir jag världsmästare, säger 24-årige guldhoppet till SVT Sport.

Det var i Paris 2003 som en svensk herrbrottare senast fick ställa sig högst upp på prispallen, då Martin Lidberg i 96-kilosklassen.

När VM-finalen avgörs i Kazakstan under tisdagseftermiddagen är det 77-kilosklassen som gäller.

– Jag är redo. Det är max sex minuter brottning kvar. All tid och all träning som jag har lagt ned. Det är bara sex minuter i morgon. Sen kan ju självklart allting hända, säger Alex Bjurberg Kessidis till SVT Sport.

Vill inte tänka för mycket på guldchansen

Brottaren från Stockholm var nära medalj på VM 2017, men förlorade kampen om tredjeplatsen mot serben Viktor Nemes. Brons blev det däremot på Europeiska Spelen tidigare i år, när Kessidis besegrade Turkiets Yunus Basar på fall vid ledning 12-3.

Hur skulle det vara att stå överst på pallen?​

– Oj, shit. Jag vill inte tänka för mycket på det. Det får vi se. Det hade varit... ah, shit... Jag vet inte riktigt hur det hade känts.​

”Så jag ska vinna liksom”

Motståndaren är en ”gammal räv” i sammanhanget. 32-årige Tamas Lorincz från Ungern har flera internationella medaljer i samlingen, bland annat ett silver från OS i London 2012, men har aldrig tagit ett VM-guld.

– Jag slog faktiskt den här ungraren för en månad sedan vid Tysklands GP. Så jag ska vinna, liksom. Det är bara det som gäller. Eftersom jag vann senaste matchen så får jag väl bli favorit då. Om man ser det så, säger Kessidis.

Semifinalen vann den svenska brottaren på ett imponerande sätt under måndagen, när han besegrade Karapet Chalyan från Armenien med 5-2.

– Brottas jag som jag gjorde i går och har samma tänk så blir jag världsmästare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.