Svenske brottaren Alex Kessidis har i sin viktklass (87 kilo) en ryss som har fått ny nationalitet. Aleksandr Komarov tävlar numera för Serbien och vann EM-guld nyligen. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Ryska brottare har bytt pass efter krigsutbrottet

Uppdaterad
Publicerad

Över 20 ryska och belarusiska brottare stoppades från VM efter att visat stöd för Rysslands anfallskrig mot Ukraina.

Samtidigt har 40 ryska brottare bytt nationalitet sedan krigsutbrottet för två år sedan, uppskattar den svenske landslagschefen Zakarias Tallroth.

– Vi får två, tre eller fyra till ”ryssar” som vi måste besegra, säger han.

Det är två år sedan Ryssland inledde sitt storskaliga anfallskrig mot Ukraina och idrottsvärlden svarade omgående med att förbjuda både ryska och belarusiska idrottare från att tävla internationellt.

Sedan dess har detta luckrats upp. Flera internationella förbund har öppnat för idrottare från nationerna att tävla under neutral flagg.

En av idrotterna är brottningen – även om 26 brottare från Ryssland och Belarus stoppades från att vara med i VM i Serbien i höstas. Detta efter att en specialkommission – tillsatt av det internationella brottningsförbundet – granskat brottarna och bedömt att de på ett eller annat vis stöttat kriget.

"Small till under sommaren"

– Man vet väldigt lite om kommissionen som ska granska det här. Men de sade att 26 personer blev nekade att vara med på VM i höstas på grund av att de inte var neutrala, säger Sveriges landslagschef Zakarias Tallroth.

Tallroth har ingen åsikt om kommissionens granskning. Ett större problem med svenska ögon är att många ryssar har bytt nationalitet.

– På EM i fjol var det kanske tio ex-ryssar som hade hittat nya länder och på VM i höstas var det kanske ytterligare 10–15 brottare. Om man räknar alla tre klasser är det kanske 40 brottare som hittat nya nationaliteter sedan kriget bröt ut. Det small till under sommaren 2023, säger Zakarias Tallroth.

”Det drabbar oss”

Vid det nyligen avslutade Europamästerskapet i Rumänien tog brottare från de båda länderna – under neutral flagg – 21 medaljer i de båda fristilsklasserna (herrar och damer) och i grekisk-romersk stil (herrar).

– Sedan har du säkert tio medaljer till från brottare som var ryssar för ett år sedan, säger Tallroth.

– Konkurrensmässigt drabbar det här oss. Det innebär att vi får två, tre eller fyra till ”ryssar” som vi måste besegra, säger Zakarias Tallroth.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Alex Kessidis om nationsbytena: ”Det är flera sämre nationer som nu har ryska brottare”. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.