Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se klippet som får Mikhail Mamiashvili, ordförande för det ryska brottningsförbundet, att ifrågasätta Tomas Bachs roll som IOK:s ordförande. Foto: Imago & TT

Ryske brottningstoppens kritik mot IOK – hånar Thomas Bach: ”En skam”

Uppdaterad
Publicerad

16 ryska brottare har kvalat in till sommarens OS. Men landets två största stjärnor är avstängda för att ha stöttat kriget i Ukraina.

Något den ryske brottningsordföranden Mikhail Mamiashvili är kritisk till.

I en exklusiv intervju öppnar han för en bojkott av OS – och hånar IOK:s ordförande Thomas Bach.

Hör den ryske brottningspresidenten i spelaren ovan.

Ryssland är den nation som har flest brottare kvalade till OS. Men hur många av dem som kommer att tävla i Paris är oklart.

OS i Paris 2024

Internationella Olympiska Kommitté, IOK, ska nu granska de aktiva. För att få tävla får de inte ha visat stöd för kriget i Ukraina eller ha kopplingar till den ryska armén.

Denna regel har gjort att två av landets främsta brottare, Abdulrashid Sadulaev och Musa Evloev, redan har stängts av från internationella tävlingar.

– Det är absurt, säger Mikhail Mamiashvili, ordförande för det ryska brottningsförbundet.

I samarbete med finska Yle och norska NRK får SVT en intervju med honom under OS-kvalet i Istanbul dit han anländer direkt från Vladimir Putins presidentinstallation.

Mikhail Mamiashvili tillsammans med Vladimir Putin under en medaljceremoni i Moskva efter OS i Rio de Janeiro 2016. Foto: Imago

Mamiashvili är en maktspelare inom sporten, sitter i internationella brottningsförbundets styrelse och har en tydlig agenda: han tycker avstängningarna av de ryska brottarna är godtyckliga och ifrågasätter IOK:s trovärdighet.

Han är tydlig med att de ryska brottarna kan svara med att bojkotta spelen i Paris.

– En sak ska ingen tvivla på: oavsett beslut så fattas det med vårt landslags och vårt lands bästa för ögonen.

Kallar ukrainare för fascister

Under intervjun tar Mamiashvili också upp – och förlöjligar – IOK:s ordförande Thomas Bach och det faktum att han blev lurad av ryska så kallade ”pranksters” i ett videosamtal tidigare i år.

IOK beskriver händelsen som del av en rysk desinformations- och smutskastningskampanj.

Mamiashvili menar å sin sida att Bach har gjort bort sig och borde avgå.

Efter att SVT:s kamera har stängts av går den ryske brottningstoppen längre i sina uttalanden. Han kallar då ukrainare för fascister och säger till Yle att ryska barn måste skyddas från Finland, eftersom ”Finlands mest prioriterade fråga är rättigheter för transpersoner”.

SVT har varit i kontakt med IOK som hänvisar till sitt tidigare uttalande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet