Foto: Bildbyrån

SOK-chefen: ”Behöver betydligt fler oanmälda tester”

Uppdaterad
Publicerad

Peter Reinebo, verksamhetschef för Sveriges olympiska kommitté, är djupt besviken efter nyheten om Jenny Franssons B-provet visat positivt resultat. Efter en dag med två stora dopningbesked, Robel Fsiha och Jenny Fransson, manar nu Reinebo till ökad testfrekvens.
– Det har varit på tok för få oanmälda tester, både inom brottning och andra idrotter, säger Peter Reinebo till SVT Sport.

Peter Reinebo har haft en tuff dag. Under eftermiddagen slog nyheten om Robel Fsihas dopningsavstängning ned som en bomb. Senare under kvällen kom även beskedet om Jenny Franssons positiva B-prov.

– Det är känslor av ilska och besvikelse. Det här förstör alla goda värden inom idrotten, säger SOK:s verksamhetschef, Peter Reinebo, till SVT Sport.

Permanent utesluten från OS-truppen

Jenny Fransson var sedan nyheten om det positiva A-provet, avstängd i väntan på det konfirmerande B-provet. Nu står det klart att den förre VM-guldmedaljören Jenny Fransson permanent är borttagen ur den svenska OS-truppen till Tokyo. Utöver OS-truppen är brottaren nu utesluten ur SOK:s elitutbildningsprogram, Topp och talang.

Nu efterlyser Reinebo mer utbildning för aktiva men framförallt fler tester för stävja dopningen inom svensk idrott.

– Vi behöver mer information och utbildning för våra idrottare men framför allt fler tester. Inte bara under mästerskap utan också oanmälda. Det har varit på tok för få för tester inom brottningen och andra idrotter.

Efter det positiva B-provet väntar nu med största sannolikhet en avstängning för Jenny Fransson. Innan dess ska en utredning avgöra vare sig Fransson hade uppsåt med sitt dopande eller om det skedde efter oaktsamhet, något hon själv tidigare påstått. 

ARKIV: Här förlorar Jenny Fransson VM-finalen (20 september 2019)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Senaste avsnittet på SVT Play