Tomas Johansson åkte själv fast för dopning 1984. Foto: Bildbyrån

Tomas Johansson: ”Hon är en människa”

Uppdaterad
Publicerad

När brottaren Tomas Johansson testades positivt för anabola steroider efter OS 1984 blev han av med sitt silver. Han erkände direkt och krävde inte något b-prov. Nu lider han med Jenny Fransson, som testats positiv för substansen metyltestosteron och kan tvingas leva med dopningsstämpeln.

– Hon är en människa och hon måste få en chans att kunna leva så normalt som möjligt när allt lagt sig, säger Johansson till SVT Sport.

Jenny Fransson är just nu avstängd efter att i torsdags ha mottagit ett brev från Riksidrottsförbundet där det förklarades att hon testats positivt för metyltestosteron, en anabol steroid.

– Hon mår inte bra just nu, det kan jag lova. Hon är från Norrbotten och jag känner henne sedan hon var liten och började brottas, men jag har inte varit i kontakt med henne efter beskedet.

”Tog inte många minuter till att jag lade korten på bordet”

Jenny Fransson har nekat till att ha dopat sig och berättar för DN att hon tror att hon blivit utsatt för sabotage. Tomas Johansson erkände sig däremot skyldig, vilket han medger var hans räddning.

– Jag visste ju om att jag tagit det. Det tog inte många minuter från det att jag åkt fast till att jag lade korten på bordet. Det var hemskt. Man trodde aldrig att man skulle komma tillbaka. Men tack vare att jag erkände och lade alla korten på bordet så kunde jag komma tillbaka.

Klipp: Jenny Franssons dopningsbesked – detta har hänt

Kom tillbaka efter avstängning

Johansson är bestämd över att han tror på att ärligheten är en förutsättning för klara av situationen på bästa sätt. För Johansson väntade en 18 månader lång avstängning innan han kom tillbaka och kunde vinna VM-guld.

– Har man tagit det så kommer nog livet bli lättare om man erkänner vad man har gjort. Jag fick en andra chans men än i dag tänker man dagligen på det misstag man gjorde. Men det är ju ännu tråkigare om det är som Jenny säger, att hon inte vet var det kommer ifrån.

Om det skulle vara så att Jenny Fransson medvetet dopat sig, tror du det kan finnas fler inblandade?

– Svenska brottarförbundet har ingenting med det här att göra och inte någon av de andra landslagstjejerna heller. Hade någon sagt till mig att hon är dopad hade jag inte trott på det.

Reinebo: ”Ett alternativ att det handlar om misstagsdopning”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.