F19-hjältarna bakom blågul seger

2012 vann de guld i F19-EM. Idag är Magdalena Ericsson, Lina Hurtig och Malin Diaz del av Pia Sundhages delvis nya landslag. Och alla tre var högst delaktiga i 3–0-segern i EM-kvalet mot Polen.

Sverige kontrollerade spelet från start på ett regntungt Gamla Ullevi. Lotta Schelin var nära att spräcka nollan efter bara några minuter, efter djupledslöpning och fint högerinlägg från Lina Hurtig. Schelins nick gick dock tätt utanför.

Det mesta av det svenska anfallsspelet i den första halvleken gick just genom högerkanten, där en företagsam Sofia Jakobsson huserade och ofta bröt sig fram. Farligast blev det när ett av hennes inlägg hittade Olivia Scough som dock inte fick till avslutet – den gången.

Damlandslaget i fotboll

– Jag ser ett gott självförtroende i Jacobsson som tillsammans med Jessica Samuelsson skapar många farliga lägen av egen kraft, säger SVT Sports expert Frida Östberg om den lyckosamma högerkanten.

Det svenska spelövertaget kunde istället omvandlas i mål efter 20 minuters spel, tack vare två forna F19-hjältar.

Magdalena Ericsson slog hörnan som Lina Hurtig stenhårt nickade i mål och det var 1–0 för Sverige. Hurtigs första a-landslagsmål, i sin tredje landskamp.

– En intränad variant där jag kom på bakre, konstaterar Hurtig.

Kort därpå var ytterligare en Ericssonhörna nära att öka på Sveriges ledning, men Caroline Segers nick räddades undan på mållinjen.

Nytt mål av Schough

Inledningen av andra halvlek, och nu skulle Olivia Scough hitta rätt. Nytt högerinlägg från Sofia Jakobsson, missbedömning av Daria Antonczyk i det polska målet, och Schough kunde ensam vid bortre stolpen pricka in 2–0. Hennes andra mål på lika många kvalmatcher.

Malin Diaz avgjorde F19-finalen mot Spanien 2012 med matchens enda mål. Mot Polen fick hon hoppa in i andra halvlek och tackade för förtroendet. Även Diaz gjorde sitt första mål på a-landslagsnivå efter ett skott strax utanför straffområdet som letade sig in bakom Antonczyk fram till 3–0. Det blev också slutresultatet i en match som Sverige kontrollerade från början till slut.

– Roligt att spelarna verkar trivas i det nya spelsystemet och att till exempel en gammal goding som Lisa Dahlqvist visar fram fötterna men självklart även att de mindre etablerade spelarna Hurtig, Ericsson och Diaz kommer in med bra kvalité, hittar djupledslöpningar, visar god passningskvalitet och fin teknik, säger Frida Östberg.