Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vem är Marika Domanski Lyfors? Följ landslagschefens karriär i spelaren ovan. Foto: Bildbyrån

Marika Domanski Lyfors har drabbats av hjärntumör

Uppdaterad
Publicerad

Damlandslagschefen, Marika Domanski Lyfors, har drabbats av en hjärntumör.

– Vi är otroligt tagna av det här beskedet, säger landslagets fotbollschef Kim Källström i ett pressmeddelande.

Under onsdagen kom landslaget med det dystra beskedet att Marika Domanski Lyfors, 63, har drabbats av en hjärntumör och att hon påbörjat sina läkarbehandlingar. Det innebär att Domanski Lyfors kommer att vara sjukskriven från sitt uppdrag på SvFF.

– Vi är otroligt tagna av det här tunga beskedet och ska göra vad som står i vår makt att ge vårt stöd till Marika. Hela SvFF och alla spelare hoppas på ett snabbt tillfrisknande och kommer stötta henne, säger landslagets fotbollschef Kim Källström i ett pressmeddelande.

Damlandslaget i fotboll

Domanski Lyfors har haft en tongivande roll inom det svenska förbundet under flera år. Först som förbundskapten för ungdomslandslaget och sedan som förbundskapten för damlandslaget i nästan tio år innan Thomas Dennerby tog över.

”Oerhört tragiskt”

– Det är oerhört tragiskt, jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Det är massa tankar som snurrar, hon är verkligen underbar på alla sätt och vis. Vi jobbade ihop länge och nu tänker man på alla hennes nära och kära även om Uffe (Ulf Lyfors – Marika Domanski Lyfors man, reds. anm.) inte finns i livet längre. Det är tufft, säger Dennerby till SVT Sport.

Dessutom hade hon en kort sejour i Kina som förbundskapten.

Efter det återvände hon till Sverige och Svenska fotbollförbundet som damlandslagschef.

Domanski Lyfors har lett Sverige till EM-silver 2001 och VM-silver 2003. Samma år som VM-silver blev hon framröstad till årets tränare.

Svenska Fotbollförbundet meddelar att man inte kommer att göra ytterligare intervjuer utöver det som står i pressmeddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet