Tränaren Magnus Ingesson tillsammans med Charlotte Kalla. Foto: Bildbyrån

Kalla firar jul med hårdträning

Uppdaterad
Publicerad
Charlotte Kalla är i superform, men kretsen kring henne tonar ändå ner den tidiga OS-formen.
– Man kan inte rida på den här vågen ända fram till OS, säger hennes tränare Magnus Ingesson till SVT Sport.

OS i Pyeongchang är mer än två månader bort, och så lång tid varar inte toppformen för en världsåkare som bara kör på med tävlingshelg efter tävlingshelg. Därför kommer Charlotte Kalla att tävla de två kommande helgerna i Davos och Toblach, men sedan avstå Tour de Ski precis som hon har aviserat tidigare. Charlotte Kalla kommer helt enkelt att fira jul med rejäl hårdträning hemma i Sverige, och därmed också mycket julmat.

”Sommarträning” runt jul

– Efter Toblach blir det grundträning som börjar redan strax före jul. Då är det dags för Charlotte att träna ned sig med sikte på OS. Det blir lite som sommarträning, för man kan inte rida på den här vågen ända fram till OS, säger Magnus Ingesson efter Charlotte Kallas magnifika inledning av säsongen med utklassning av den övriga världseliten både i Finland och Norge.

Magnus Ingesson menar att Charlotte Kalla inte har ändrat på något omvälvande inför den här säsongen, men vill gärna peka på hur man har försökt stämma av och följa upp mätbart hur Charlotte ligger till fysiskt.

Vill veta – inte tro

– Vi konditionsidrottare har alltid gått mycket på känsla, men nu har vi verkligen försökt ställa oss frågan ”vad ser vi?”. Vi vill inte tro saker, utan veta, säger tränare Ingesson.

Och varför är Charlotte Kalla i en sådan toppform nu?

– Planen har i grunden varit att släppa lite i träningen för att få en lätthet så här i början av säsongen, säger Magnus Ingesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer