Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här Marit Björgen berätta om sitt nya uppdrag. Foto: NRK

Marit Björgen blir landslagstränare

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare norska skidstjärnan Marit Björgen blir landslagstränare.

Hon blir assisterande tränare till huvudtränare, Sjur Ole Svarstad, i damlandslaget.

– När jag fick erbjudandet kittlade det gott i magen, säger Björgen till norska VG.

När Marit Björgen avslutade sin aktiva karriär i april 2022 kunde hon summera en en framgångsrik sådan som bland annat innehöll 15 OS-medaljer (varav åtta guld), 26 VM-medaljer och mängder av framgångar i världscupen.

Nu tar hon nästa steg i sin karriär och kliver in som assisterande tränare till huvudtränaren, Sjur Ole Svarstad, i det norska damlandslaget i längd.

– Jag kunde inte se det komma för tre veckor sedan. Men då jag fick den här möjligheten och förfrågan, så måste jag säga att det kittlade till gott i magen, säger Björgen till VG.

Johaugs tidigare tränare

Landslagschef Ulf Morten Aune bekräftar i ett pressmeddelande att landslaget har signat både Marit Björgen och Pål Gunnar Mikkelsplass som assisterande tränare för Norges längddamer.

Mikkelsplass har också både OS- och VM-medaljer på sitt cv. Han var också anlitad som Therese Johaugs personliga tränare under hennes dopningsavstängning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.