Foto: Bilbyrån

Cheerleading ny medlem i Riksidrottsförbundet

Uppdaterad
Publicerad

Många söker medlemskap i Riksidrottsförbundet, de flesta får avslag. Men idag lyckades Cheerleading-förbundet komma med.
– Att vara erkända inom svensk idrott kommer att betyda så mycket för vår sport, säger Katarina Eriksson på Cheerleading-förbundet till SVT Sport.

Tolv nya förbund sökte inträde i Riksidrottsförbundet (RF) under söndagen, endast ett fick ett ja från Riksidrottsmötets stämma: cheerleading-förbundet.  

– Jag är så lycklig, säger en rörd Katarina Eriksson på Cheerleading-förbundet till SVT Sport efteråt.

Cheerleading gick från nej till ja

RF hade själva föreslagit avslag för cheerleadingens ansökan, med motiveringen att det kan vara en del av Gymnastikförbundet. Men plötsligt hände något på Riksidrottsmötet i Jönköping och omröstningen gav grönt ljus för cheerleadingen.

– Den känslan detta kommer att innebära, att vara erkända inom svensk idrott, kommer att betyda så mycket för vår sport, säger Katarina Eriksson.

Inget inval för folklig träningsförening

Friskis & Svettis hade på förhand föreslagits få ja, men efter en intensiv debatt på stämman valde Riksidrottsmötet att återremittera ärendet till Riksidrottsstyrelsen (RS). Detta för att tänka över anslutningsfrågan en gång till.

Enligt DN motsatte sig flera förbund invalet och undrade hur Friskis & Svettis uppfyller kravet om tävlingsverksamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer