Foto: Anki Zandén, Cheerleadingförbundet

Historiskt svenskt JVM-guld i cheerleading

Uppdaterad
Publicerad
Sverige har fått en drömstart på cheerleading-VM i Florida, USA. I natt vann Team Sweden Allgirl JVM-guld – det är första gången någonsin ett svenskt lag vinner en VM-titel.
– Vi är helt mållösa, säger lagets tränare till förbundets hemsida.

VM i cheerleading inleddes med juniorklassen natten mot torsdag, svensk tid.

Det svenska laget, som tävlade i klassen Cheer Junior Allgirl Elite, gjorde ett framträdande präglat av lugn, stabilitet och trygghet.

– Vi är helt mållösa. Det tjejerna presterade idag var det enda vi tränare kunde önska och att det ledde till ett guld är helt fantastiskt och så stort, säger de fyra tränarna Malin Almskoug, Nicole Helgsten, Elin Svensson och Helena Green till förbundets hemsida.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Team Sweden Junior Allgirl Elite

Silvret gick till Norge och bronset till hemmanationen och storfavoriten USA.

– Guldet följer upp fjolårets brons i damklassen och bidrar till att befästa Sveriges starka position inom sporten cheerleading. Återigen, jämförelsen med de resurser och förutsättningar som konkurrenterna har, gör smaken av guldet ännu sötare, konstaterar förbundets ordförande Katarina Eriksson.

I natt går seniorerna in i mästerskapet, där Team Sweden från Göteborg alltså har ett VM-brons att försvara.

– Det är svårt att påverka vad de andra gör men det är klart att vi i alla fall vill försvara vår placering från förra året, säger tränare Sofie Lewerentz till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer