Björn Eriksson är orolig för ungdomars idrottande Foto: TT/Bildbyrån

RF:s ordförande: ”Liten bomb på sikt”

Uppdaterad
Publicerad

Idrottsrörelsen är oroliga för att ungdomar slutar idrotta.

En oro som Riksidrottsförbundets ordförande, Björn Eriksson, delar.

– Det är en liten bomb på sikt, säger han i Morgonstudion.

De lokala rekommendationerna runt om i landet säger att elitidrottare och barn födda 2005 eller senare får lov att träna – men inte om du är äldre.

– Bilden av att stänga av för alla över 15 år och säga att ”nu får ni sitta på rummet och läsa bibeln eller något annat” det tror inte jag på. Utan jag tror att effekten blir att man hittar andra sätt och ställen man rör sig på och då blir man smittad där, säger Björn Eriksson i Morgonstudion.

Corona och idrott

Generation kan gå förlorad

I en enkät som SVT Sport har gjort svarar samtliga av Riksidrottsförbundets distrikt att de är oroliga för att ungdomar mellan 16 och 20 år slutar med sin idrott. RF:s ordförande menar att en hel idrottsgeneration kan gå förlorad.

– Risken är uppenbar. Du kan ha lag där fyra spelare är borta och man lämnar idrottsrörelsen. Vad gör man istället? Det är en liten bomb på sikt, säger Eriksson.

RF har fört samtal med Folkhälsomyndigheten den senaste tiden för att öppna upp idrotten för fler. Ett förslag från myndigheten är ute på remiss, som föreslår att de som är födda tidigare än 2005 också ska få återgå till corona-anpassad träning.

– Det blir mycket bättre. Men min oro är ju att om vi är överens med FHM att det här är bra, kommer politiken eller någon annan grupp att säga ”vi ska vänta ett tag till”, det är min stora oro, säger Björn Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet