Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Hur har ditt idrottande påverkats av coronapandemin?

Publicerad

Det har gått ett år sedan coronapandemin bröt ut i Sverige. Sedan dess har vuxna och ungdomar avråtts från att träna och tävla i olika stor utsträckning. Hur har ditt eller ditt barns idrottande förändrats under pandemin? Dela gärna med dig nedanför.

Hur har ditt idrottande påverkats av pandemin?

Philip • Svt ,Snälla fixa en intervju med Tegnell där han får förklara sin tanke med hur idrotten ska få komma igång snart.
Fotbollsäsongerna blir helt förstörda om de inte för börja i maj.

Hej Philip!
Anders Tegnell medverkar i vår specialsändning på lördag om idrott och corona. Du ser den här.

Anna • Jag har simmat i 20 års tid och saknar simningen så jättemycket. Tips på hur jag tränar simning på markplan?

Helene • 16-åringen har inte kunnat träna karate på ett år nu. Även fotbollsträningen har varit sporadisk sedan oktober. Väldigt hattigt med ändringar fram och tillbaka i restriktionerna. Gör att kontinuiteten tappas. Stor risk att han slutar. Viktigt att ungdomar ska kunna träna organiserat.

Trivs bäst i skogen • Barnen och jag spenderar timmar utomhus dagligen. Det är positivt för det är en tydlig ökning under Corona pandemin. Dock har organiserad sportutövning haltat över året och ställts in i perioder. Det hoppas jag vi kan komma tillbaka till i höst så det inte kommer få långsiktiga konsekvenser för mina barn och min sambo.

Svante • Jag leder ett bandylag, ålder J19 (pojkar 02-04) i Göteborg. Vår säsong är alltid kort, november-tidig mars, eftersom isbanan ligger utomhus. Nu när vi summerar säsongen 20-21 hade vi 0 träningar i november och 2 i december. Vi körde visserligen barmark på distans under denna period, men det blir lite tufft framöver för de som ska ta sista steget mot att bli seniorer nu och verkligen behöver sin sportspecifika utbildning.

Som tur är har dessa killar en grym inställning och de flesta verkar hänga i tills nästa säsong ändå.

Här skulle stödpengar till föreningar kunna hjälpa för att anordna träningsläger i ishallar (även rinkar) utanför säsong och arvodera duktiga tränare utifrån för att stötta äldre juniorer och kompensera för utebliven grenspecifik träning under pandemin.

Olof • Jag, ensam pensionär, motionerar mer nu än innan. I brist på alternativa aktiviteter har mina långpromenader blivit längre, raskare och kombinerats med utegym på vägen. Under en kort period med tillgång till fina skidspår blev det 6 st pass à 10 km. Det blir en del gympa i hemmet också med eller utan hjälpmedel som tex hantlar o gummiband. Mer socialt umgänge får anstå till efter vaccination, men jag räknar med att även då behålla min nya motionsnivå.

Mari • Träningen för oss som är ett hushåll på tre personer i Norrland har påverkat gym träningen nu något och då även då en har personlig tränare där, det blir inte kontinuenlig träning då den elitsatsas och har kostråd som ska följas då det är stängt ibland, kostsamt för kunden med tvära kast mot vikt, träning och bibehålla styrkan.
Övrigt funkar hästsporten bra då tävlingar är ute.
Promenerar själv fem dagar veckan rask takt.
Funkar för en av oss med styrketräning i hemmet!

Jocke • Jag är med och hjälper till med dotterns innebandylag och det har varit en säsong full med utmaningar för laget. Serien läggs ned sen efter det aven sporthallen. Vi flyttade ut träningen och när marken var bar så körde vi löpträning samt intervaller i backe blandat med spel tex doppboll och fotboll. Sen kom snöstormen och då plogade vi upp en plan utanför sporthallen där vi körde innebandy med preppad boll i full snöstorm. Vi fick ploga plan innan träning och även i varje paus under ett träningspass. Gissa om det var skönt när sporthallen öppnade för laget igen. Serierna stängde helt så inga matcher har definitivt påverkat tjejerna när det är det roligaste dom vet så då har det blivit internmatcher så gott det går. Laget har kämpat med Pandemin och fått prova ställa om helt. Nya upplevelser och så bra tjejerna kämpat med denna konstiga säsong. Vi har lyckats behålla hela truppen IFK D/Ö F06-09

Tanja • Det är helt galet att ungdomar ej kan träna. Som det är nu så har de flesta ungdomar skola på distans vilket gör att många ligger hemma och studerar från sängen eller soffan och går knappt ut. Detta är ett stort galet experiment som säkert kommer att dra ner den allmänna folkhälsan i många år framöver. Det gäller även vuxna. Vi vet ju att inaktivitet orsakar många sjukdomar och är också en större risk att bli allvarligt sjuk i Corona. Tvärtom så behövs nu massiva insatser på att få både ungdomar och vuxna att röra sig mer!

Peter LW • Då vi har ett gym på jobbet som väldigt få använder så har jag faktiskt börjat träna mer då så många andra aktiviteter har uteblivit. Hoppas att motivationen att fortsätta träna finns kvar efter covid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer