Caroline Seger, Rosengård. Foto: Bildbyrån.Visa alla (2)
Visa alla (2)

Klart för permittering inom idrotten

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsgivaralliansen och Unionen är överens om ett nytt kollektivavtal som möjliggör permitteringar inom idrotten.
Det skriver Aftonbladet.

Flera idrottsklubbar går på knäna eftersom det nya coronaviruset orsakat ett stort inkomstbortfall på grund av inställda matcher och uteblivna publikintäkter.

För att lindra den ekonomiska smällen ska Arbetsgivaralliansen och fackförbundet Unionen nu ha enats om ett kollektivavtal som gäller både idrottsklubbars spelare och kanslipersonal.

– Vår gemensamma bedömning är att det finns möjlighet till permittering inom all idrott, både när det gäller spelare och kanslipersonal. I slutändan är det ändå Tillväxtverket som avgör vilka som kan använda sig av permitteringar, säger Johnatan Kibebe på Arbetsgivaralliansen till Aftonbladet.

Syftet med permitteringarna är att de arbetsgivare som drabbats ska kunna behålla sin personal och fortsätta bedriva sin verksamhet när läget runt coronavirusets utbredning förbättras.

”Kommer drabba mindre klubbar”

Tillväxtverket fördelar de statliga medlen i regeringens krispaket. Den anställde kan gå ned i arbetstid och få ut 90 procent av sin lön efter subventioner från staten. Lönetaket vid permitteringar är 44 000 kronor i månaden.

– Idrotten är helt beroende av publikintäkter, kommer det inte in några pengar i elitverksamheten kan den inte skicka ner till breddverksamheten. Om de största klubbarna inte har verksamhet som fungerar så kommer det också att drabba de mindre klubbarna, säger Johnatan Kibebe.

Tidigare i dag gick AIK Fotboll ut med att klubben är i behov av att få in fem miljoner kronor. Under fredagen kom även beskedet att regeringen skjuter till en halv miljard kronor till idrottsrörelsen.

KLIPP: Så funkar förslaget om korttidspermittering – förklarat på 60 sekunder

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer