Supportrar på läktarna. Arkivbilder. Foto: BILDBYRÅN

Nytt besked: 300 personer på arenor

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen meddelande i dag att 300 personer tillåts på landets idrottsarenor.
Beslutet gäller sittande publik och träder i kraft första november.
– Jag förutsätter att idrotten och kulturen kan ta sitt ansvar, säger statsminister Stefan Löfven (S) på en presskonferens.

Under torsdagen höll regeringen presskonferens, där bland annat statsminister Stefan Löfven och kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) deltog. Regeringen meddelande där att de öppnar för mer publik på idrottsarenor, från dagens 50 personer till 300 personer.

– Vi tycker att 300 är en rimlig nivån att börja på, det är ett viktigt steg att ta och kommer betyda väldigt mycket för många, säger Amanda Lind.

Det handlar om ett nytt undantag från förbudsförordningen som tillåter 300 sittande i publiken för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

”Ett undantag som nu kan göras”

I september föreslog regeringen en höjning av publiktaket från 50 personer till 500, men Folkhälsomyndigheten rekommenderade att inte ta det beslutet då och publiktaket låg kvar.

Nu blir höjningen till 300 personer och gäller endast för sittande publik. Ändringen träder i kraft den första november.

– Folkhälsomyndigheten bad oss vänta med det här beslutet, men bedömer att detta nu är ett undantag från 50-personergränsen som kan göras, säger Amanda Lind.

KLIPP: Sant eller falskt om idrott och corona

11 mars: Regeringen förbjuder sammankomster med fler än 500 personer. Svenska fotbollförbundet beslutar att kvartsfinalerna i svenska cupen för herrar samma helg ska spelas helt utan publik, precis som herrlandskampen hemma mot Ryssland den 28 mars.

27 mars: Regeringen skärper förbudet, som nu gäller sammankomster med fler än 50 personer. Beskedet innebär i praktiken att åskådare stoppas från all idrott på samtliga nivåer i Sverige.

12 augusti: Damallsvenska Piteå blir första elitlag att släppa in 50 åskådare på sina matcher.

21 augusti: Regeringen meddelar att man förbereder lättnader i förbudet mot sammankomster, så länge det kan göras på ett smittsäkert sätt. Tanken är att de nya reglerna ska börja gälla från den 1 oktober.

28 augusti: Folkhälsomyndigheten föreslår i sitt remissvar att gränsen ska höjas till maximalt 500 personer.

24 september: Statsminister Stefan Löfven (S) meddelar att regeringen väntar med att införa lättnader för bland annat publik på idrottsevenemang. Orsaken är en ökad smittspridning i samhället.

29 september: Publikgränsen på max 50 personer ligger kvar åtminstone till den 15 oktober, meddelar regeringen. Därefter kan den höjas till 500 personer för sittande publik, om smittoläget tillåter.

8 oktober: Regeringen meddelar att det inte blir någon höjning av publik den 15 oktober på grund av det rådande smittläget, men att ett nytt beslut ska komma så snart det är möjligt.

22 oktober: Regeringen beslutar tillåta 300 åskådare, om de sitter ner, från och med den 1 november.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.