Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet. Foto: Bildbyrån

RF-basen: Idrotten kan behöva mer stödpengar

Uppdaterad
Publicerad
En halv miljard kronor är på väg.
Men svensk idrott kan behöva mer stödpengar om coronakrisen fortsätter.
– Det är viktigt att markera redan nu, säger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.

Den 20 mars kom beskedet att regeringen går in med 500 miljoner kronor i ett ekonomiskt stödpaket till idrottsrörelsen för att mildra effekterna av coronapandemin. Pengarna ska täcka idrottens inkomstbortfall i mars och april.

Men sedan då?

Björn Eriksson utesluter inte att det kan behövas mer pengar om inte läget förbättras.

– Vi får försöka leva så gott vi kan på de här 500 miljonerna under det första halvåret, men skulle det här eländet fortsätta, och det är en poäng som jag kommer att vara väldigt tydlig med, då måste vi naturligtvis komma tillbaka. Det är viktigt att markera det redan nu, säger han.

Omöjligt att säga

Riksidrottsförbundet (RF) och Eriksson, som har varit tydlig med att alla inte kommer att kunna kompenseras fullt ut, har tidigare gjort en ekonomisk bedömning av hur idrotten drabbas mellan den 12 mars och 30 april. Nästa steg är att räkna på idrottens ekonomiska förlust i maj och juni.

Björn Eriksson menar att det ”nästan är omöjligt” att svara på hur mycket kostnaderna kan komma att öka, men slår fast:

– Det är av oerhört hög central betydelse att inte minst ungdomsverksamheten och hela den delen fortsätter. Annars får du jättestora problem med rörelseförmåga och fysisk aktivitet, men du får också en situation då du plockar bort den ljusglimt som ändå finns hos nästan miljontals människor, nämligen lusten kring idrott. Jag vågar inte sia vad siffran blir då, utan jag kan bara säga att då lär vi komma tillbaka. Vi ska göra vad vi kan för att ta oss igenom första halvåret eftersom vi också känner en solidaritet med samhället.

”Inte där än”

Finns det redan planer på ett nytt krispaket?

– Om det här skulle fortsätta in över andra halvåret 2020, då har vi börjat fundera över olika scenarion. Det handlar om att man tänker sig in i olika alternativ, där det bästa alternativet är att vi har återgått till normal verksamhet och det värsta är att problemet med smittning och corona fortsätter. Då måste vi upphäva vår röst igen, men vi är inte där än.

RF arbetar just nu med hur stödet på 500 miljoner ska fördelas.

Björn Eriksson har tidigare sagt att han hoppas att de första pengarna ska kunna börja betalas ut i mitten av april, men väntar fortfarande på att regeringen ska lägga fram sitt förslag så att riksdagen kan fatta beslut.

– Det hänger lite på regeringen också, vi kan ju inte dela ut något vi ännu inte har fått, säger Eriksson.

SE MER: Trots inställda lopp – RF vill inte se återbetalda deltagaravgifter (24 mars 2020)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Björn Eriksson tycker att lopparrangörer kan hävda force majeure när det kommer till återbetalning av deltagaravgifter Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer