AIK mot IFK Göteborg. Foto: Bildbyrån.

RF vill ge storsatsande klubbar mindre pengar

Uppdaterad
Publicerad

De elitklubbar inom fotboll och ishockey som har värvat många spelare under coronakrisen ska få en mindre del av regeringens stödmiljard.

Det står Riksidrottsförbundet fast vid.

Men Svenska Fotbollförbundet ser oklarheter i hur det ska gå till.

– Det är inte glasklart i själva ansökningsformulären, säger ordförande Karl-Erik Nilsson till SVT Sport.

Regeringen ger idrotten en miljard svenska kronor i stöd för inkomstbortfall under årets andra halva. Klubbarnas får ansöka om pengar och den första omgången går ut den 26 oktober.

En liten del, åtminstone under 10 procent av helheten, kommer att gå till elitklubbarna på både herr- och damsidan inom fotboll och ishockey. De pengarna ska fotbolls- respektive ishockeyförbundet fördela till klubarna.

Corona och idrott

I stora delar sker fördelningen på samma sätt som under det första halvåret, med fokus på ersättning för inkomstbortfall, men det finns ett par förändringar.

”Inte syftet med skattebetalarnas pengar”

En av dem är att klubbar som ”förtjänstfullt verkat för att begränsa de ekonomiska skadeverkningarna och långsiktigt säkra sin överlevnad” ska premieras.

– Det har helt enkelt att göra med att överdrivna spelarköp för att man till exempel ska hållas kvar i en serie inte är syftet med skattebetalarnas pengar. Det blir en fråga för Svenska fotbollförbundet, om vi talar fotboll, att bedöma inom de antal miljoner som RF anser att man kan avsätta för till exempel allsvensk fotboll, säger RF:s ordförande Björn Eriksson.

AIK Fotboll har gått ut i DN och menat att det hela är en mer komplex situation och att till exempel spelarköp kan ses som nödvändiga investeringar i den här tuffa ekonomiska tiden.

– Jag tror att det är en sanning med klar modifikation. Skattebetalarnas uppgift är inte att finansiera överdrivna spelarköp för en enskild klubb. Om det då är för att överleva så är det på en annan klubbs bekostnad. Skälet till att skattebetalarna går in är för att se till att man överlever. Här får Svenska fotbollförbundet ju då göra en ordentlig tolkning, men det de får med sig är att belöna de som tänker på en ansvarsfull ekonomi. Det är jag övertygad om att de kommer att klara bra.

Om de då inte klarar det bra så kan ni göra korrigeringar?

– Det kan vi göra, men jag utgår från att det inte blir aktuellt. De är säkerligen fullständigt kapabla att bedöma detta så jag känner mig trygg.

Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson berättar att de får ett besked från RF om hur mycket pengar de får fördela per serie och sedan har de en dialog med intresseorganisationerna (Sef och EFD) innan de fattar beslut om fördelningen.

”En relativt liten del”

Det står i kriterierna för stödet att klubbar som har varit ansvarstagande ska premieras och att de som har gjort många spelarköp inte ska det. Hur tänker ni kring det?

– Det finns ingen särskild parameter i själva ansökningsförfarandet just kring de här delarna, utan det får bli en dialog mellan oss och RF om hur vi ska premiera dem som har varit extra ansvarsfulla. Jag tror inte det blir så dramatiskt som det kanske förespeglades.

Det verkade vara lite vaga kriterier kring just den här specifika delen?

– Det är en relativt liten del, men jag delar uppfattningen att det inte är oerhört tydligt kring det här. Därför är det viktigt att vi för ett resonemang om hur den här premieringen ska gå till. Men det är inte glasklart i själva ansökningsformulären.

Kan en klubb som har värvat mycket bli helt utan pengar?

– Så kommer det inte att bli. Den här delen är betydligt nedtonad jämfört med de första kommentarerna kring frågan.

KLIPP: Sant eller falskt om idrott och corona

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet