Anders Tegnell, statsepidemiolog Folkhälsomyndigheten. Foto: Claudio Bresciani/TT

Tegnell om publik: ”I dag är det inte tänkbart”

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare i dag gick Göteborgsposten ut med att Folkhälsomyndigheten och regeringen kommit fram till att det kan bli mer publik från och med 10 april. Men i SVT:s Corona special säger Anders Tegnell att det inte är aktuellt.

– Vi vill se att smittspridningen sjunker ordentligt innan vi kommer dit, säger han.

Under eftermiddagen berättade Göteborgsposten att idrottsminister Amanda Lind (MP) ger grönt ljus för mer publik på arenor, och baserar det på ett remissvar som Folkhälsomyndigheten gett.

Men statsepidemiolog Anders Tegnell säger att så inte är fallet.

Corona och idrott

– Jag tror man har övertolkat ett svar vi gett en remiss när det gäller hur man ska kunna ha mer publik på läktaren i evenemang över huvudtaget. Då har vi delat upp det hela i en trappa med olika steg. Och förutsatt att smittspridningen går ner ordentligt kan man under vissa omständigheter tänka sig att ha publik. Men i första hand vill vi se att smittspridningen sjunker ordentligt innan vi kommer dit, säger han i SVT:s Corona special.

Så att se en ökning av publiktaket är inte aktuellt som det ser ut nu med smittspridningen i landet.

– I dag är det inte tänkbart. Nu har vi fortfarande en hög smittspridning som vi verkligen måste hjälpas åt att hålla nere. Då är det inte aktuellt med den typen av evenemang, det medför en för stor risk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet