• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Fjärde raka EM-guldet för lag Edin

Lag Edin vann en långkörare till final mot Skottland med 10-5 efter tio omgångar. De svenska herrarna kan därmed titulera sig bäst i Europa för fjärde året i rad.

– I fjol tog vi vår tredje raka och det var nästan större. Men den här säsongen har vi ett OS framför oss, nu känns det väldigt bra inför det. Det var målet med det här mästerskapet, säger skippern Niklas Edin. 

Svenskarna fick en drömstart på finalen när de unga skottarna visade prov på finalnerver i den första omgången. Lag Edin hade tidigt en 3-0-ledning och såg ut att kunna dra ifrån till en komfortabel ledning. Men skottarna spelade upp sig och hade i den femte omgången kvitterat. Sen var det match om varenda poäng.

Thomas Muirhead, lillebror till den nykorade Europamästaren på damsidan, stod för en miss i sjunde omgången i ett kritiskt läge. Det gav svenskarna åter igen ett litet grepp om matchen.

Edin missade avgörandet – var på toaletten

Ett grepp som man aldrig riktigt släppte. Trots att skottarna svarade direkt hade Lag Edin en poängs ledning inför den tionde och sista omgången. Där stod svenskarna för en precis dubbelutslagning som bäddade för segern.

– Det var matchstenen, utbrast Niklas Edin från isen.

Den erfarna skippern fick några minuter senare rätt. Skottarnas sista sten gick rakt igenom boet och de fick blicka upp mot en resultattavla som till slut visade 10-5. Då var han inte ens kvar på isen.

– Jag trodde inte att de skulle missa den sista, de brukar sätta alla sådana. Jag förberedde mig för en skiljeomgång och hörde att vi vunnit när jag kom tillbaka från toaletten, säger Edin.

Fakta Lag Edin:

Visa

Spelare: Niklas Edin (skipper), Oskar Eriksson, Rasmus Wranå, Christoffer Sundgren, Henrik Leek.

Klubb: Karlstads CK.

Främsta meriter: OS-brons 2014, VM-guld 2013 och 2015, VM-silver 2017, VM-brons 2011 och 2012, EM-guld 2009, 2012, 2014, 2015, 2016, 2017, EM-silver 2011.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer