Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Curling-VM i Sandviken 2023: Program och TV-tider

Uppdaterad
Publicerad

VM i curling för damer avgörs denna gång i Sverige, närmare bestämt i Sandviken. Lag Anna Hasselborg är Sveriges lag i mästerskapet och SVT sänder från start.

NÄR SPELAS CURLING-VM 2023?

Det pågår mellan 18 mars och 26 mars.

VAR AVGÖRS CURLING-VM 2023?

VM avgörs i Sandviken. Det är fjärde gången som Sverige arrangerar ett VM för damer. Tidigare arrangörsorter är Jönköping 1985, Västerås 1990 och Gävle 2004. Sverige har inte tagit någon medalj när VM avgjorts tidigare på hemmaplan.

VILKA TÄVLAR FÖR SVERIGE?

Lag Hasselborg är Sveriges lag i årets VM. De vann ett jämnt och hårt VM-kval mot lag Wranå. VM-laget består av Anna Hasselborg, Sara McManus, Agnes Knochenhauer, Sofia Mabergs och Johanna Heldin. Coach är Kristian Lindström. På lag Hasselborgs meritlista finns ett OS-guld, ett OS-brons, två VM-silver, två EM-guld och tre EM-silver.

HUR HAR DET GÅTT i TIDIGARE VM?

Kanada har flest VM-titlar, 17 stycken, följt av Schweiz med nio och Sverige, som har åtta VM-guld. Det senaste kom 2011. Lag Hasselborg har såväl OS-guld som EM-guld, men saknar ännu en VM-triumf. Laget har som bäst två VM-silver – från 2018 och 2019.

Schweiz har vunnit de tre senaste årens VM.

VAD TYCKER EXPERTEN EVA LUND?

Om Sverige:

– Jag tror på medalj för Sverige, vilken valör kommer att avgöras med små marginaler och dagsform.

Om att lag Hasselborg nu består av ordinarie spelare jämfört med EM i december:

– Det har stor betydelse, i curling har man inarbetade roller och samspelet mellan lagdelarna är oerhört viktigt.

Om Sveriges huvudmotståndare

– Schweiz är starka, de har vunnit de tre senaste VM, 2019, 2021, 2022.

Om mästerskap på hemmaplan som Sverige inte verkar trivas med. Ingen medalj på Sveriges tidigare VM på hemmaplan.

– Press och förväntningar kan givetvis påverka även rutinerade lag, men jag vill påminna om dubbla EM-guld i Helsingborg 2019 så det finns goda undantag då vi haft mästerskap i Sverige, menar SVT:s expert Eva Lund.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.