Lag Edin. Foto: Bildbyrån

Curling-VM för herrar: TV-tider och VM-program

Uppdaterad
Publicerad

Lag Edin gick för ett femte raka guld vid curling-VM i Kanada.

I stället blev det blågul besvikelse och missad medalj.

SVT sänder dock VM-finalen som väntar.

När spelas curling-VM 2023?

Det pågår mellan lördag 1 april och söndag 9 april.

Var avgörs curling-VM 2023?

VM avgörs i år i Ottawa, Kanada. Det är 26:e gången som Kanada arrangerar VM och första gången VM spelas i Ottawa.

Hur har det gått tidigare curling-VM?

VM har spelats sedan 1959 och har endast ställts in en gång. Det var 2020 på grund av coronapandemin. Kanada har överlägset flest VM-guld, 36 stycken, följt av Sverige med elva guld.

Sveriges VM-historik

Sveriges första VM-guld kom 1973 genom lag Kjell Oscarius. Därefter vann Sverige VM 1977 (lag Ragnar Kamp), 1997 (lag Peja Lindholm), 2001 (lag Peja Lindholm), 2004 (lag Peja Lindholm) samt 2013, 2015, 2018, 2019, 2021 och 2022 – alla gånger av lag Niklas Edin. Anmärkningsvärt är att lag Edin vunnit fyra av sina sex guld i Kanada, där även Sverige vann sitt första guld 1973. Fem av Sveriges totalt elva guld har därmed bärgats på kanadensisk is, vilket lovar gott inför årets VM.

Vilka ingår i Lag Edin?

Niklas Edin, Oskar Eriksson, Rasmus Wranå, Christoffer Sundgren och Daniel Magnusson (reserv).

Vad tycker experten Eva Lund?

Om Sverige:

– Lag Edin har vunnit de fyra senaste VM som spelats och chanserna att vinna sitt femte raka VM guld är goda även om konkurrensen är stenhård.

Om att lag Edin är ”ordinarie” igen:

– Niklas Edin är givetvis oerhört viktig för laget. Under EM fick både Oskar och Rasmus byta positioner och självklart påverkar det jämnheten i spelet då ett curlinglag på den här nivån är oerhört inspelade i sina positioner. Vi kommer att se ett väldigt motiverat lag i detta VM, jag vet att man gärna vill försvara sina fyra senaste VM guld och ta ett femte.

Om att lag Edin vunnit flera av sina VM-guld i Kanada.

– VM spelas vartannat år i Kanada så frekvensen av att mästerskapet arrangeras där avgör givetvis. Sedan vet jag att lag Edin trivs väldigt bra att tävla i Kanada där man tillbringar övervägande tid under säsongen. Det är ofta mycket bra spelförhållanden och en kunnig publik som höjer stämningen på mästerskapet.

Om Sveriges huvudmotståndare.

– Tre lag utmärker sig: Skottland, Kanada och uppstickaren Italien. Dessa tre lag ligger i toppen av världsrankingen och har en mycket hög nivå på sitt spel, liksom Sverige.

Se curling-VM på Play >>>

Så sänder SVT

Söndag 9 april

Final (22.00) SVT24/SVT1/Play

Niklas Nord och experten Eva Lund kommenterar VM.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.