Norsk miss gav Schweiz guldet Foto: Bildbyrån

Efter Norges jättemiss – Schweiz tog fjärde raka VM-guldet

Uppdaterad
Publicerad

Norge pressade Schweiz hårt i curlingens VM-final i Sandviken. Men efter en helt misslyckad sista sten kunde Schweiz ta fjärde raka VM-guldet.

– Det går inte att känna igen Schweiz. Det är väldigt låg energi, säger expert Eva Lund.

Schweiz gick in i finalen som storfavoriter efter tre raka VM-guld och 34 raka VM-matcher utan förlust. Norge i sin tur gick in i matchen helt utan press och spelade sin första VM-final på 19 år.

Den sista matchen under världsmästerskapet i Sandviken blev ännu ett drama. Norska Lag Rörvik pressade Schweiz väldigt hårt hela matchen.

– Jag kände att de spelade ut oss. Norge spelade smart och det såg illa ut för oss, säger den schweiziska skippern Silvana Tirinzoni efter matchen.

”Mer än vi kunnat drömma om”

Inför den sista omgången såg fördelen ut att ligga hos Norge. Lag Rörvik hade sista sten och bara en poäng att hämta upp för skiljeomgång.

Men i läge för att kvittera, med matchens sista sten kom det förödande misstaget. Dragningen för en poäng nådde inte ens fram till boet. Drömmen om ett första norskt guld på 32 år var över. Schweiz vann med 6-3.

– Silvret var mer än vi hade kunnat hoppats på så det var riktigt häftigt att ta sig till finalen, säger Marianne Rörvik efter matchen.

Det schweiziska guldet innebar fjärde raka VM-guldet och 35 raka vinsten i VM-sammanhang. En osannolik bedrift.

– Jag trodde aldrig det skulle vara möjligt och förstår inte att vi lyckats. Det här laget är helt otroligt, säger Silvana Tirinzoni efter matchen.

Herr-VM väntar

Damernas curling-VM i Sandviken är nu över. För Lag Hasselborg slutade mästerskapet med en fjärde plats.

Men mer curling är på gång i SVT. Redan på lördag inleds Lag Edins jakt på ett fjärde raka VM-guld under herrarnas curling-VM i kanadensiska Ottawa.

Sverige lämnar VM utan medalj: ”Det suger”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sverige förlorade bronsmatchen Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.