Lag Anna Hasselborg tog tredje raka segern i curlingens World Cup i Kina. Arkivbild. Foto: Bildbyrån

Efter tre månader – nu närmar sig curlinglandslagen ny förbundskapten

Uppdaterad
Publicerad

På såväl herr- som damsidan ligger Sverige i curlingens världselit.

Men snart har det gått tre månader utan en ny förbundskapten.

Fast nu kan SVT Sport meddela att det hela snart är löst.

– Det kommer att bli bra, lovar förbundets ordförande Michael Marklund.

I maj meddelade Peter ”Peja” Lindholm att han slutar som förbundskapten för de svenska curlinglandslagen, för att istället ta över Kina – med sikte mot OS i Peking 2022.

Då berättade det svenska curlingförbundets ordförande Michael Marklund att förbundets mål var att ha klart med en ny förbundskapten innan sommaren.

Sett över organisationen

Så blev det inte. När sommaren nu närmar sig sitt slut, och tävlingssäsongen för elitlagen närmar sig en start, har det fortfarande inte presenterats en ny förbundskapten. Men det har en förklaring, berättar Marklund för SVT Sport.

– Vi hade ett möte, och då bestämde vi att vi skulle se över hela landslagsorganisationen, i samarbete med SOK. Och vi har gjort en översyn av arbetsbeskrivningen, och nästa förbundskapten kommer att vara mer utvecklingschef än vad ”Peja” var, säger han, och jämför det hela med att vara både sportchef och general manager inom ishockeyn.

”Intervjuer nästa vecka”

Men nu närmar sig förbundet en lösning.

– Vi har lite intervjuer nästa vecka. Så jag hoppas att vi kan ha något klart ganska snart, säger Marklund.

Vad vill ni se hos den nya förbundskaptenen?

–  Det är någon som kan få med sig lagen på en långsiktig utvecklingsresa. Inte bara topplagen (Hasselborg och Edin) utan även de som ligger under. Vi har haft några resultatmässigt fantastiska år, men vi har ett avstånd till lagen där under, så det vill vi täppa till.

Lag Anna Hasselborg har de senaste två åren vunnit både EM och OS, och Lag Niklas Edin både VM och EM.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.