SVT Sports expert inför curling-VM. Foto: SVT/TT Nyhetsbyrån

Guide inför damernas curling-VM

Uppdaterad
Publicerad

För en månad sedan knep lag Hasselborg OS-brons. Men redan nu har man chans på ädlare valörer när curling-VM ska avgöras.

Mästerskapet sänds i SVT.

– Det kan vara dags nu för deras första VM-guld, säger SVT:s expert Eva Lund.

När:

19-28 mars.

Var:

Prince George, Kanada.

Format:

VM består av totalt 13 lag, där alla möter alla i en och samma grupp. Då Internationella curlingförbundet valde att utesluta Ryssland från all tävlan resten av året, fick Tjeckien den sista platsen.

Ettan och tvåan i gruppen går direkt till semifinal. Lag med placering 3-6 spelar kvartsfinal.

Sverige representeras av lag Hasselborg, som nyligen knep ett OS-brons efter att ha besegrat Schweiz i matchen om tredjeplatsen.

Sveriges matcher:

19 mars 22.00: Sverige-Turkiet 9-6

20 mars 17.00: Schweiz-Sverige 8-7 (SVT1/SVT2/SVT Play)

20 mars 22.00: Sverige-Danmark 9-4

21 mars 17.00: Tjeckien-Sverige 1-8

22 mars 03.00: Skottland-Sverige

22 mars 17.00: Sverige-Italien (SVT Play)

23 mars 03.00: Sverige-Japan

23 mars 17.00: Kanada-Sverige (SVT Play)

24 mars 03.00: Sverige-Sydkorea

24 mars 22.00: Tyskland-Sverige

25 mars 03.00: USA-Sverige

25 mars 22.00: Sverige-Norge

Slutspel:

*26 mars 21.00: Kvartsfinaler (SVT24/SVT Play)

*27 mars 03.00: Semifinaler (SVT1/SVT Play)

*27 mars 19.00: Bronsmatch (SVT Play)

28 mars 00.00: Final (SVT1/SVT Play)

* = Kvartsfinal, semifinal och bronsmatch sänds endast om Sverige spelar.

SVT-experten kommenterar:

Sveriges chanser?

– Jag tror att det kan vara dags nu för deras första VM-guld, man har väldigt goda chanser. Dels är de ett av världens bästa lag, och dels har de nyligen avslutat ett OS som de säkerligen njöt av, men det var en hel del press också. Där vann de brons och jag vet att de är lyckliga över det, säger SVT:s expert Eva Lund.

– Med den färska erfarenheten tror jag att de kommer kunna slappna av mer och därmed få ut mer av sitt spel. De är otroligt begåvade.

Eventuella frågetecken?

– Inte vad det gäller lag Hasselborg. Däremot så vet vi att Skottland inte är där med sina regerande olympiska mästare, utan ett nytt lag. Motståndet är kanske inte lika tufft, men det betyder inte att det kommer bli lättare på något sätt. Men från svensk sida ser jag inga frågetecken, jag tror att de väldigt fokuserade på att få vinna guld.

Den korta uppladdningen ställer inte till det?

– Det är en relevant fråga. Jag har gjort det där själv och jag ska inte sticka under stol med att vi var lite mentalt trötta. Men de ville gärna vinna en medalj under OS, och de gjorde man, så jag tror de har den här skjutsen och härliga energin i bagaget.

Guldfavorit?

– Utöver Sverige är det Kanada och team Kerri Einarson, de ligger sjua på världsrankningen. Även Schweiz, som inte fick till det på OS, blir ett hot. Dessa tre är de tyngsta favoriterna att ta hem VM, säger Eva Lund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.