Foto: Bildbyrån/SVT

Pejas nya roll i Kina – badar i lyx

Uppdaterad
Publicerad

Efter fyra OS-medaljer och fem VM-guld sökte Peja Lindholm efter nya utmaningar. Resan gick till Kina och rollen som förbundskapten. SVT har besökt Peja i hans nya roll som skiljer sig rejält från livet i Sverige.

– Jag kan knäppa med fingrarna så får jag den utrustning jag vill ha, säger Peja Lindholm till SVT Sport.

Reportaget spelades in innan jul, och innehåller av den anledningen ingen fråga om det pågående Coronovirusutbrottet.

Peja Lindholm tog över som Kinas förbundskapten i curling förra året. Ett liv väldigt annorlunda från innan för den tidigare svenska förbundskaptenen.

– Jag kan knäppa med fingrarna så får jag den utrustning jag vill ha. Det är en lyx att kunna ha det på det sättet, säger Peja Lindholm.

Men det är också ett liv där det ska rapporteras dagligen till högsta ort om allt ifrån mat till sömn samt framsteg och misslyckanden.

– Vi går igenom alla spelares status. Varje söndag skickar jag iväg nio filer till idrottsministern. Sen får jag feedback. Till exempel om den fysiska träningen; det här var planen, så har den förändrats. Vi håller koll på varenda sten av varenda spelare.

”Har mina åsikter också”

Men lyxen har en baksida. Kina har länge kritiserats av människorättsorganisationer för hur man inte tillåter yttrandefrihet bland många saker. Men det är inget Peja vill lägga särskilt mycket energi på.

– Jag har ju själv valt att vara här så på något sätt accepterar jag det. Sen har jag mina åsikter också, men jag väljer att utgå ifrån min situation här. Jag kan inte ta ansvar för hur det fungerar i Kinas statskick, säger han.

Se hela reportaget nedan eller i Sportspegeln med start klockan 19 i SVT1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.