Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett lättat Lag Hasselborg Foto: Bildbyrån

Blytung svensk seger i måstematchen – stor dramatik

Uppdaterad
Publicerad

Slutspelsjagande Sverige spelade på högsta nivå mot Japan i en uttalad måstematch på curling-VM. Ett revanschsuget Lag Hasselborg tog efter stor dramatik en blytung seger med 5-4.

– Sverige spelar på världsnivå. Det är så befriande att se, säger SVT:s kommentatorer Niklas Nord och Eva Lund.

I Göransson Arena, Sandviken spelade Sverige sin sjätte gruppspelsmatch på curling-VM. Efter en svagare öppning på mästerskapet än vad Lag Hasselborg hoppats på målade de själva upp matchen som en måstematch.

Sverige inledde matchen förtroendeingivande och fokuserat. Missarna som präglat tidigare matcher uteblev men det var ändå helt jämnt efter fyra omgångar.

– Det är en helt annan kontroll på dragningarna i den här matchen, säger expert Eva Lund.

Äntligen lossnade det

Lag Hasselborg skulle få utdelning för det fina spelet. I den femte omgången kom en efterlängtad två poängare. Och efter framtvingade japanska missar kunde Sverige forsätta ta och stjäla poäng till en ledning med 4-1.

– Sverige spelar på världsnivå. De kan vinna över vilket lag som helst. Så befriande att se, utbrast kommentatorsduon Niklas Nord och Eva Lund efter den sjätte omgången.

Onödigt spännande

I såväl den åttonde som nionde omgången såg det ut att finnas ytterligare chans för flertalet svenska poäng. Men Sverige tog misslyckades med att ta tillvara på chanserna. Istället var det helt lika, 4-4 inför den tionde och sista omgången.

Sverige behöll dock fördelen av sista sten vilket till slut kom att betala sig. Vinst i den sista omgången ledde också till vinst i matchen med 5-4.

”Så viktigt”

– Japan är sjukt bra. Men vi gav varandra chansen att spela ut och hade varandras ryggar, säger Sara McManus efter matchen.

– Så viktigt att studsa tillbaka. Vi lyser av självförtroende idag, säger Sofia Mabergs.

Klockan 09.00 imorgon står Norge för motståndet i en återigen viktig match för Sverige i jakten på en slutspelsplats. Lag Hasselborg som just nu är sjua i tabellen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.